I na gradilištima još uvek zima

Zima nikako da prođe pa su tako i gradilišta mahom u zimskom snu. Današnji sneg je dodatno usporio izgradnju na onim gradilištima gde se zida, betonira ili postavlja fasada. Bilo kakve radove na otvorenom je praktično nemoguće završiti do otopljenja.

 

U Subotici trenutno postoji oko desetak aktivnih gradilišta, na kojima se brže ili sporije gradi. Dok su neka “otvorena” već godinama, na drugima zgrade niču velikom berzinom. Sem Bauplana koji jedini nudi nekretnine u Kertvarošu, svi preostali investitori grade na potezu od Prozivke do Dudove šume.

 

Bele Gabrića

Huga Badalića – poslednji sprat je izliven, u narednih nekoliko nedelja se očekuje i krov. Paralelno sa radi i na postavljanju stiropora.

Mirka Bogovića

Prvomajska

Profit je u Matije Gupca skinuo ogradu.

Dragiše Mišovića

Bau Plan u Kireškoj

U Vase Stajića se rade zemljani radovi

Inkomerc podiže svoju četvrtu lamelu. Zida se četvrti i poslednji sprat. Za očekivati je da ukoliko vreme posluži radovi na tavanu krenu tokom aprila, a da zgrada bude pod krovom krajem maja.KOMENTARI

 1. DAD kaže:

  Interesantno je videti u Matije Gupca ove dve zgrade koje su nastale u roku od nekoliko godina. Prva zgrada koja je zavrsena pre nekoliko godina ima u donjem delu zgrade poslovne prostore( koji su svi prazni), a ova nova zgrada koja se upravo zavrsava ih nema, odnosno na tom mestu su stanovi. Vise se ne isplate praviti poslovne prostore, jednostavno nema zainteresovanih, barem za ove neatraktivne ulice.

 2. miXa kaže:

  DAD:

  Interesantno je videti u Matije Gupca ove dve zgrade koje su nastale u roku od nekoliko godina. Prva zgrada koja je zavrsena pre nekoliko godina ima u donjem delu zgrade poslovne prostore( koji su svi prazni), a ova nova zgrada koja se upravo zavrsava ih nema, odnosno na tom mestu su stanovi. Vise se ne isplate praviti poslovne prostore, jednostavno nema zainteresovanih, barem za ove neatraktivne ulice.

  Slažem se sa tobom, mada u nekoj daljoj budućnosti kada cela ulica bude u zgradama i gustina naseljenosti se znatno poveća ti poslovni prostori će dobiti na značaju.

  Mislim da bi bilo bolje da se izgradnja zgrada koncetriše na manje blokove, a ne kao sada da su nove zgrade toliko razbacane. Pa kada se blok popuni da se krene na susedni. Samim tim bilo bi i veoma isplativo praviti te poslovne prostore koji ne bi zvrjali prazni, a imali bi i lepe skladne celine.

   

 3. djomla kaže:

  miXa, postoji jedan mali problem…

  Zamisli situaciju da se dozvoli gradnja u samo jednom ili dva bloka. Šta bi ste vi radili da ste vlasnik jedne kuće u tom bloku i da znate da se samo tamo može graditi?

  Grad nema mogućnost da izvrši eksproprijaciju kuća kako se nekada radilo sa Prozivkom, jer to zakon ne dozvoljava, što znači da investitori direktnom nagodbom moraju doći do pomenutih kvadrata. 

  Znate kako to funkcioniše ovih dana u praksi? Toplana je dala ponudu za otkup kuća u njenoj neposrednoj blizini. Pojedini vlasnici su svoju nekretninu procenili na 400 000 evra. Te nekretnine na realnom tržištu ne vrede ni 80 000.
   
  U trenutku bi stala bilo kakva gradnja.

 4. Siniša kaže:

  Djomla,

  Da li možeš malo više da objasniš zašto grad nema mogućnost da izvrši eksproprijaciju kuća? Kako su one kuće kod buduće majšanske petlje rešavane?

  Hvala 🙂

 5. djomla kaže:

  Prosto zakonom je zabranjeno.

  Zakonom se predviđa mogućnost eksproprijacije kuća i placeva samo u slučaju da se radi o opštem dobru: putevi, pruge, skole, bolnice itd…

  Zgrada u kojoj će se stanovi prodati nije od opšteg dobra. Zato ovu situaciju “krezavih ulica” imamo i u svim drugim gradovima Srbije.

 6. Anonimni kaže:

  Eksproprijacija se može vršiti za potrebe Republike Srbije, autonomne pokrajine, grada, grada Beograda, opštine, javnih fondova, javnih preduzeća, privrednih društava koja su osnovana od strane javnih preduzeća, kao i za potrebe privrednih društava sa većinskim državnim kapitalom osnovanih od strane Republike Srbije, autonomne pokrajine, grada, grada Beograda, ili opštine, ako zakonom nije drukčije određeno

 7. urban kaže:

  Stanare MZ Centar III interesuje sta se gradi pored Denis picerije.

  Ujedno molimo da se sut ne odvozi tim ogromnim kamionima, unistava se kolovoz u Ulici Esperanta i poplocanje B.Radic, steta je i kolovoza i obliznjih kuca.

  Hvala na razumevanju.

OSTAVITE KOMENTAR