I "Norma group" u Subotici

Nakon potpisivanja ugovora o otvaranju pogona u Subotici između gradonačelnika Saše Vučinića i predstavnika nemačke kompanije Dunkermotoren, još jedna lepa vest stiže u naš grad.

 

Naime, sutra od 13h će u Velikoj većnici Gradske kuće biti potpisan memorandum o investiranju između Vlade Republike Srbije, Grada Subotice i nemačke kompanije „Norma group“. Ispred države će memorandum potpisati Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, ispred „Norma groupe“ će to uraditi direktor te kompanije John Stephenson, dok će ispred grada to učiniti gradonačelnik Saša Vučinić.

Slika

„Noram group“ ima u planu izgradnju fabrike na površini od oko 10 000 kvm na lokaciji pored fabrika Loher i Velpro. Ta zemlja trenutno nije obuhvaćena Slobodnom zonom, pa će prvi koraci grada ići u cilju proširenja Slobodne zone na buduću izgrađenu halu. Namera je Norma groupe da u narednih godinu dana zaposli oko 350 radnika, a izgradnja fabrike će krenuti od maja 2011. godine do kada grad mora da obezbedi investitoru svu bazičnu infrastrukturu i to u vidu, gasa, asfalta, električnog napajanja… Za to vreme će investitor izraditi projekat i pribaviti svu potrebnu dokumentaciju.

 

„Norma group“ je kompanija koja pripada metalskom kompleksu i bavi se proizvodnjom delova za automobile. Sedište firme je u Nemačkoj a pored osnovne marke „Norma“, predstavljaju i švedsku marku „ABA“ i zajedno nude proizvode iz motorizacije i mašinske industrije.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Gornja vest je korigovana jer smo u međuvremenu dobili detaljnije informacije vezane za investiranje Norma grupe.

 2. djomla kaže:

  Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, direktor “Norma grupe” Džon Stivenson i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić potpisali su sporazum o izgradnji nove fabrike auto delova u Subotici. Fabrika će biti izgrađena u Malom Bajmoku u slobodnoj zoni, a radovi bi trebalo da počnu prvog novembra ove godine. U fabriku će biti investirano 11,2 miliona evra i zaposleno 327 radnika.

  – Ovo je četvrta nemačka kompanija koja investira u Subotici. Ako se nastavi ovim tempom, Subotica bi mogla ponovo da postane industrijski centar Vojvodine i Srbije kao nekada. Grad je napravio odličan potez, jer je investitorima dao besplatno zemljište i na njemu je sada da dovede potrebnu infrastrukturu – istakao je ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, Mlađan Dinkić.
  Sa rastom potražnje očekuje se širenje kapaciteta fabrike kompanije “Norma” i upošljavanja 500 radnika. Početkom naredne godine trebalo bi da budu zaposleni prvi radnici.
  Kompanija Norma je vodeći svetski proizvođač i distributer auto delova za prvu ugradnju brojnim proizvođačima automobila kao što su Folksvagen, Audi, Pežo, Sitroen i drugi. Kompanija trenutno ima 12 fabrika širom sveta, a u Istočnoj Evropi poseduje pogone u Poljskoj i Češkoj, sa 3.400 radnika.

  Fabrika će se graditi u slobodnoj zoni. Subotica je jedan od gradova koji je proglašen povoljnim za strana ulaganja. Grad je dao besplatno zemljište za izgradnju fabrike. Radovi bi trebalo da počnu prvog novembra i da budu završeni do jula naredne godine.

  lena

 3. Dragana kaže:

  da li ce biti jos radnih mesta u norma group i gde se moze odneti molba????

 4. samotnik kaže:

  Oho novih 327 proizvodnih radnika, na ko zna koliko hiljada radnika u trgovini(sa sve kinezima) na ko zna koliko hiljada administrativnih radnika, i ko ce ga znati koliko radnika koje pruzaju neke usluge,na ko zna koliko svercera i ovih, nama omiljenih mafijasa. Ja mislim da ce sa ovih 327 ljudi proizvodne aktivnosti u Srbiji skociti sa 0.00000001% na nekih 0.000001%. Za 10 godina od 5 oktobra odlican rezultat!!! Ja ocekujem ako nastave ovim tempom da nas Nemci zaposljavaju, za jedno 1453 godine dostici cemo i  Rumuniju sa prizvodnim aktivnostima, i standardom.

 5. Robert kaže:

  Gde se moze javiti na posao?

OSTAVITE KOMENTAR