I ovog leta naci festival u Kanjiži

U Kanjiži će se od 8. do 10. jula održati šesti kamp Ujedinjene omladine Južnih krajeva. Na programu trodnevnog kampa, planira se gostovanje grupa iz Mađarske : Romantikus eroszok, Mobi Dick, Kalapacs, Ismeros arcok. Organizovaće se i radionice na kojima će govoriti profesor Iren Molnar Gabrić, o stanju stanovništva u „Delvideku“ i drugi.

 .

Ovaj festival je i ranijih godina izazivao kontraverze, najviše zbog dominacije grupa neonacističke i fašističke orijentacije, kao i cele atmosfere koja vlada oko njih.

.

Za sad su se jedino oglasili iz Antifašističke akcije Novog Sada :

 .

“ Javno pitamo zašto se ovo dopušta posle prošlogodišnjeg skandala kada je vraćen autobus prepun mađarskih fašista koji su divljali na granici? Da li građani Kanjiže moraju da trpe njihovu samovolju? Kao što ne želimo „Obraz”, Pokret „1389”, „Krv i čast” i „Nacionalni stroj” na našim ulicama, školama, i radnim mestima, tako ne želimo ni da nam takve desničarske grupe dolaze iz drugih država.“

 .

I tuče su nekad bile lepše – grupa : „Romanično nasilje“

„Mađarska garda”, „64 županije”, „Jobik” i ostali ekstremno desničarski, revizionistički pokreti odavno pokušavaju da izazovu eskalacije nasilja i međuetničke netrpeljivosti u okruženju. Slične manifestacije održavaju se u Slovačkoj, Rumuniji, Hrvatskoj, pa i u našoj zemlji. Na veliku žalost, festival u Kanjiži je dobio i institucionalnu podršku Mađarskog nacionalnog saveta u Srbiji.

 .

Mađari imaju pravu kulturu, tradiciju i običaje na ovim prostorima, ali ona nikako ne uključuje nacističke skinhed bendove kao što su „Romantikuš eroszok” ili „Strategio”. Svaki eventualni sukob koji bi izbio između Mađara i drugih naroda koji žive u ovoj sredini bio bi pobeda fašista, a upravo to organizatori ovakvih okupljanja priželjkuju. Zato bi država morala energično da reaguje

 .

„Romantikus eroszok” , navode u Antifašističkom pokretu, bend je koji već dugo svira po neonacističkim klubovima. Aktivni su na većini manifestacija mađarskog ogranka nacističke mreže „Krv i čast”, a poslednjih godinu dana posebno propagiraju rešavanje takozvanog ciganskog problema u Mađarskoj. „Strateguo” (Strategija), takođe, redovno nastupa na koncertima organizacije „Krv i čast”, a nastupali su kao predgrupa poznatom nacističkom bendu „Titkolt elenološ” , čiji je koncert u Subotici zabranjen 2007. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je izjavio da se može razmišljati i o zabrani skupa, ako se utvrdi da među organizatorima ima onih čije je delovanje ekstremističko.

.

„Kao što postoji srpski ekstremizam, postoji i kod drugih naroda, a to nikome nije u interesu“, rekao je Dačić.

.

Prošle godine smo na GradSubotica pisali o mađarskom naci panku ili tvz „narodnom rocku“.

.

Podseti se na temi : Ko su KARPATIA ?KOMENTARI

 1. Hanibal Lektor kaže:

  Što bi gosin Kasa rekao: ATROCITET !

 2. Anonimni kaže:

  gde su sada komentari licemernih protivnika nacionalizma, koji se redovno javljaju kada je clanak o, npr, obrazu, svetosavskoj omladini, …???

 3. gledač kaže:

  Već jednom su ih vratili sa granice i nadam se da će to ostati kao odluka za sva vremena.
  btw. Lansky slikaj natpis na spomeniku ispred EPS-a. Ta poruka stoji više od mesec dana. JP su oko njega. Zaposleni i obezbeđenje se tamo šetka na puš pauzi ali niko da mrdne ušima.

 4. Anonimni kaže:

  „festival u Kanjiži je dobio i institucionalnu podršku Mađarskog nacionalnog saveta“
  Da li je moguce? Gospodo iz Madjarskog nacionalnog saveta (clanovi partije Savez Vojvodjanskih Madjara), voleo bih da se oglasite povodom ovoga, i da objasnite zasto podrzavate jedan ovakav fasisticki festival.

 5. Iznenadjen i uvredjen kaže:

  I onda mi lepo delimično prenosemo osnivačka prava nad dve škole tom ISTOM Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine (da mogu da ih poduce kako treba).

  „Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine će, prema potpisanim dokumentima, ubuduće delimično upravljati Gimnazijom i Domom učenika „Boljai“ iz Sente i Gimnazijom za talentovane đake „Deže Kostolanji“ u Subotici.“.
  Zlo i naopako. 

 6. Istina na videlo kaže:

  Mogli bi i Srbi napraviti festival „Narodne muzike“ u Kanjizi sa akterima u vidu Baje mlog knindze pod pokroviteljstvom Nacionalnog stroja, a sve u cilju ocivanja „nacionalnog identiteta“ tamosnjih Srba. Kao fol uz pesmu ce ocuvati maternji jezik i obicaje ratovanja.  🙂

 7. Iznenadjen i uvredjen kaže:

  Istina na videlo:
  Mogli bi i Srbi napraviti festival „Narodne muzike“ u Kanjizi sa akterima u vidu Baje mlog knindze pod pokroviteljstvom Nacionalnog stroja, a sve u cilju ocivanja „nacionalnog identiteta“ tamosnjih Srba. Kao fol uz pesmu ce ocuvati maternji jezik i obicaje ratovanja. 
   

  Vas komentar je ispod svake granice dostojanstva. Iz Vas izvire porodicno vaspitanje bazirano na K&K sistemu vrednosti. Zalim sto niste imali priliku da cujete narodnu muziku u Srba niti da razumete drzavu u kojoj zivite.  

 8. Istina na videlo kaže:

  Moj komentar je bio ironican. Festival u Kanjizi ima veze sa madjarskim nacionalnim identitetom koliko i predlozeni srpski. tj. nema veze.

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: