I pored suše imaćamo suficit

Ove godine, uprkos velikoj suši, može se očekivati suficit veći od 1,3 milijardi evra u spoljno – trgovinskom prometu poljoprivrednim proizvodima.

 

Kako je objasnio predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović suficit bi verovatno bio mnogo veći da je godina bila rodnija, odnosno, da nas je mimoišla velika suša.

 

Vlahović i ukazao da u narednom periodu akcenat treba staviti na investicije u navodnjavanje od najmanje milijardu evra. On je objasnio da se to odnosi na raščišćavanje već postojećih kanala za navodnjavanje koji su zapušteni, i naveo da investicija od milijardu evra u navodnavanje može duplirati ukupni izvoz poljoprivrede, koji je ove godine oko 2,7 milijardi evra.

 

Vlahović je napomenuo da je ukupna šteta od suše ove godine u poljoprivredi procenjena na oko milijardu evra. Agroindustrija je, podsetio je Vlahović, najznačajnija privredna grana Srbije već dugi niz godina, jer se u poljoprivredi stvara 4,5 milijardi evra bruto društvenog proizvoda (BDP) godišnje, zajedno sa prehrambenom industrijom, što ukupno daje 18 odsto BDP-a naše zemlje.

 

Izvoz poljoprivrednih proizvoda predstavlja 23 odsto ukupnog srpskog izvoza na godišnjem nivou, a više od jedne trećine zaposlenih u Srbiji radi u sektoru poljoprivrede, mada tu postoji značajan deo “sive” ekonomije, naveo je on.

 

Od 2001. godine do danas gotovo 40 odsto rasta, koji smo imali do 2009. godine dugujemo poljoprivredi, rekao je Vlahović i ukazao da će poljoprivreda i ubuduće igrati ključnu ulogu u privredi Srbije i biti njen pokretač razvoja, zajedno sa energetikom, saobraćajem i industrijskim sektorom koji treba da prodje proces reindustrijalizacije.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR