I Subotičani podržavaju dojenje

Javni skupovi pod nazivom "Moja podrška dojenju" organizuju se kako bi se, pored podrške dojenju kao najzdravijem načinu ishrane beba, ukazalo i na brojne probleme sa kojima se majke suočavaju u društvu kada je tema dojenja u pitanju.

 

dojenje

"Iako je dojenje prirodni čin, način da se deca hrane i tako prežive, u društvu koje nas okružuje mi se suočavamo sa brojnim negodovanjima, dobacivanjima, vređanjima, kada odlučimo da na javnom mestu hranimo svoju dece", navode organizotari skupova.

 

Inicijativa "Moja podrška dojenju" je sprovedena i u Novom sadu, Nišu, Šapcu, Zrenjaninu… ali i u gradovima u regionu: Sarajevu, Osijeku, Splitu, Podgorici, Zagrebu i drugim gradovima. Od ovog meseca organizuje se i u Subotici.

 

Okupljanje u Subotici će biti i prilika da se sve zainteresovane trudnice i majke na licu mesta lično porazgovaraju o praktičnim problemima na koje nailaze pri dojenju ali i da pokažu da dojenje na javnom mestu ne treba biti tabu tema.

 

Mame su rešene da dokažu da dojenje u javnosti nije ni sramotno, ni sablažnjivo, da nema nikakvu polnu, ni seksualnu konotaciju, da je to jednostavno – hranjenje deteta u onome trenutku i na onom mestu koje bebi prija.

 

Svi koji žele da podrže dojenje beba, bilo da se radi o mama koje doje ili su dojile, bilo da je reč o trudnicama i budućim mamama, tatama, bakama i drugaricama koje podržavaju dojenje beba, okupljanje se održava svake prve subote u mesecu u velikom broju gradova na Balkanu. U subotu 5. aprila u parku Ferenca Rajhla (kod Željezničke stanice) održaće se prvi ovakav neformalni skup u Subotici, sa početkom u 17h

dojenje1KOMENTARI

  1. ? kaže:

    Neverovatna je činjenica da je 2010. godine u Srbiji zabeleženo da je samo 14% mama dojilo svoje dete 6 meseci. Kad pogledate da je to, ako zanemarimo najzdravija hrana, najjeftinija hrana a da adaptirano mleko kosta godisnje i do 800 evra, reklo bi se da mi i nismo tako siromasna zemlja. Jak je lobi proizvodjaca adaptiranog mleka, sve vise pedijatara ga preporucuju jer mame imaju "malo ili loseg mleka". A dokazano je da mleko ne moze biti lose i da ne moze nestati tek tako…

     

  2. Tereza Miljković kaže:

    Zahvaljujem se ispred grupe "Moja podrška dojenju" na divnoj najavi. Nadam se da će ova naša 11. po redu akcija biti posećena i da će postići svoj cilj a to je podizanje svesti o važnosti dojenja kao i o činjenici da dojenje deteta na javnom mestu nije sramota već nešto sasvim normalno i prirodno. 
    Podoj uvek može da se obavi diskretno na bilo kom mestu kada dete ima potrebu za tim. Kao što odrasli sede piju i jedu gde god da se nađu tako i detetu treba dati istu šansu.

OSTAVITE KOMENTAR