I Viktor Orban u publici u Sinagogi

Sedmicama su već bile rasprodate karte za nastup Erike Mikloša u četvrtak u Sinagogi, u kojoj je održan veliki koncert ozbiljne muzike.

Na večeri je nastupio i Šoma Balaž-Piri, pobednik takmičenja „Virtouzi”, kao i Simfonijski orkestar Segedina, kojim je dirigovao Čaba Paško. Na koncertu je u publici bio i Viktor Orban, premijer Mađarske. Čitav događaj organizovao je Vojvođanski mađarski obrazovni, istraživački i kulturni centar (VM4K).

foto: rtv pannon

Nekoliko trenutaka pred početak koncerta stigao je i počasni gost, Viktor Orban. Premijera Mađarske ispred Sinagoge dočekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.

foto: rtv pannon

Za koncert je prodato gotovo hiljadu ulaznica. Subotička Sinagoga je inače, druga sinagoga u Evropi po veličini. Predani ljubitelji klasične muzike su više od sat vremena pre koncerta čekali u okolini Sinagoge, kako bi uživo čuli nastup operske pevačice Erike Mikloša.

Na koncertu je nastupio i mladi talentovani Šoma Balaž-Piri, pobednik takmičenja „Virtuozi”, koji je inače Vojvođanin, rođen je u Horgošu. Pred koncert našim reporterima je izjavio: „Meni se ovo još nikada nije dogodilo, da učestvujem na ovako velikom koncertu, zajedno sa Erikom Mikloša. Jako čekam i pomalo i imam tremu.”

foto: rtv pannon

Simfonijski orkestar Segedina je još ranije obećao da će nastupiti u subotičkoj Sinagogi, čim se završi njena obnova. Orkestrom je dirigovao Čaba Paško, međutim, zvezda koncerta ozbiljne muzika bila je operska pevačica Erika Mikloša, koja ima uspomene iz detinjstva na Suboticu i Sinagogu: „Često sam prolazila ovde pored Sinagoge, jer moji baka i deda su živeli nedaleko odavde. Majka mi je poreklom iz Vojvodine, iako nije odavde, već je rođena u  Bačkom Gradištu, pored Novog Sada. Međutim, baka i deda su se ovamo doselili da budu bliže mađarskoj granici, jer smo mi živeli u Kiškunhalašu. Zato sam ja nedeljno ovde provodila četiri-pet dana

tekst i foto: rtv pannon

 KOMENTARI

 1. Bački kaže:

  Bravo za Orbana. Pravi Predsednik koji brine o svome narodu!

 2. marko kaže:

  Bravo.. šteta što nije bilo moguće doći na koncert, ali se nadam da će biti još ovakvih gostovanja!

  Kada nam u goste ne dolaze iz sopstvene zemlje, neka u goste dolaze iz najbližeg grada (Szeged) koji ima šta da ponudi….bilo bi lepo da to “isprovocira” i odgovor iz Novog Sada, Beograda, Zagreba (pa i šire!) pa da “rijaliti sfera” ima alternativu u Subotici…

 3. Petar kaže:

  Lepo je videti da se i ovakvi događaji organizuju u našem gradu.
  Ovo i gostovanje Jadranke Jovanović treba da bude prava slika Subotice.
  Gradonačelnik nije bio? Iščitavao je dela Danila Kiša, pa nije mogao da stigne?

 4. Bački kaže:

  Petre, gradonačelnik ima preča posla. Nabacivanje poslova za SNS i njegove Crnogorce.

 5. Neko kaže:

  @ Petar
  (: (:

 6. hugo grocijus kaže:

  Lepo. Vredelo bi truda da se pokuša organizovati što više muzičkih događanja u što više raznih hramova, i u crkvama. barem kad nije izrazita zima i hladno u njima.. Naravno, one muzike koja priliči arhitekturalnom i vrednom ambijentu. isto tako i zbog akustike, koja sigurno valja…

 7. Boćko kaže:

  Da li su bili i zaposleni iz zajednickih firmi Viktora i Vucica koji dobijaju poslove po Srbiji

 8. croat kaže:

  Petar i Backi, verovatno je to za plakanje al opet ste me od srca nasmejali 🙂

 9. pista kaže:

  Organizator VM4K, ciji je honorarni koordinator frau Lovas sa placenim radnim mestom u Gradskoj biblioteci…. kako oni mogu prodavati ulaznice? Kako ce proknjiziti dobit kao “obrazovni, naucni i kulturni centar Madjara”? Hm….

 10. Pablo kaže:

  Ovde seronje, svaku lepotu poseru političkim komentarima.
  Jeli moguće jednom samo da se pemeuča o temi, a ne uvek dođoši i nedođoši

 11. Pablo kaže:

  …priča..

 12. Pablo kaže:

  Meni koji nemam nikakve veze sa Mađarima je čast što je bila Pasko i Orban i svi umetnici i srećan sam zbog trinumfa umetnosti

 13. S&S kaže:

  O, Bože, Pastor i ozbiljna muzika. Kako to može zajedno.Što se odsustva gradonačelnika tiče, on je jednom bio, ništa nije shvatio i …..

  Pablo
  Čaba Paško nije ,,bila˝, nego je ,,bio˝. Toliko o tom.

 14. Istina... kaže:

  @lažni bački

  Pa tvoji ga satanizuju a ti ga ovde hvališ. Ah, da, u ovom konkretnom slučaju ga treba dizati u zvezde. Licemerje vam nema granice.

  @S&S

  Nije ozbiljna (ne postoje ozbiljna i neozbiljna) nego klasična muzika. “Toliko o tom”, “Pametnom dosta”, “Tako da…” i ostale “bravure” poluintelektualizma koji sebi daje za pravo da bude najgrlatiji.

  -*-

  Deo teksta koji kaže “Subotička Sinagoga je druga u Evropi po veličini” objašnjava zašto je “grad” to što jeste. Zašto nikada neće biti poput Novog Sada, Beograda, Zagreba, Budimpešte… Zašto progoni sve inovativno, novo, dobro, kvalitetno, prosperitetno. Zašto je prva po broju suicida u Evropi. Zašto je puna sujete, pakosti, netrpeljivosti, mrženje i drugog zla. Zašto je bez osmeha, nade, želja. Zašto nestaje, tone. Zašto je Nova Atlantida.

 15. Radnička klasa kaže:

  Sve bi bilo divno i lepo kad se nebi znalo:- koje gradio sinagogu
  – za šta sinagoga treba da služi
  – kako su završili oni koji su je izgradili i njihovi potomci
  – i ko je odgovoran za njihov nestanak.
  Pa sad uživajte u muzici bez svesti i savesti.

 16. Bivsi suboticanin kaže:

  Zbog orbanca,pastora i popa paska se stidim sto sam madjar. Za “pistu” bivsa pastorova….hm…frau ,tu u nemackoj v pisano glasi f 🙂 ko hoce razumece

 17. Bivsi suboticanin kaže:

  Pablo, dobar je sendvic??

 18. Pablo kaže:

  @bivši Su i ja sam bivši Su, ostala mi u srcu i svaki pomak me raduje.
  Inače ne jedem sendviče već ribu koju sam izronim.
  Juče sam baš ulovio 2 kg cipola i jednu oradu.
  Izvoli!!!
  Biće mi drago, jer su kod nas dolazili Subotičani i imali vikendice i nikad ih nismo zvali dođoši vec starija generacija: eno ga Mađar.
  Dobrodošli!!!

OSTAVITE KOMENTAR