Iduće zime veći računi za grejanje

Računi će od naredne grejne sezone biti veći za sve potrošače u Srbiji. Na struju skuplje za 11, na gas za 4,4, a preko toplana do pet odsto, pišu Novosti.

 

Plaćanje računa za komunalije biće u Srbiji još teže od sledeće zime, sudeći prema najnovijim poskupljenjima energenata. Cena struje viša je za skoro 11, a gas će od septembra za domaćinstva poskupeti za 4,4 odsto. Neće bolje proći ni oni koji se greju preko daljinskog sistema, jer će zbog više cene gasa i toplane širom Srbije podići cenu svojih usluga.

 

Prema preliminarnom obračunu, od sledećeg meseca će cena gasa prosečno za sve kupce biti viša za 5,7, a za građane 4,4 odsto. Ovaj energent prošlog puta je poskupeo u februaru, i to 8,6 odsto. Računica tako pokazuje da će grejanje onima koji koriste gas ove godine biti skuplje za 13 odsto u odnosu na prošlu zimu.

 

Iz JP „Srbijagas“ kažu da je ovo preduzeće ponudilo realnu cenu gasa, što je značilo povećanje od 14 odsto.

 

“Nakon pregovora sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine, cena gasa je umanjena za 12 dolara po kubnom metru, odnosno 2,5 odsto, pa je konačno povećanje cena za javne snabdevače” – distributere iznosilo 11,5 odsto – kažu u JP „Srbijagas“.

 

” Predviđena je i automatska promena cene u skladu sa naftnom formulom, i to je rezultiralo da povećanje prema javnim snadbevačima – distributerima umesto 11,5, bude 6,4 odsto, što takođe ne znači da se za toliko podiže cena za krajnje kupce.”

 

Osim za domaćinstva koja direktno koriste gas za grejanje, računi će biti veći i građanima sa daljinskim sistemom grejanja. Prema rečima Dušana Dakovića, iz Agencije za energetiku, koliko će to poskupljenje biti zavisi od toplana u Srbiji.

 

“Cena grejanja će se najviše povećati kod onih toplana koje za proizvodnju toplotne energije koriste samo gas” – objašnjava Daković.

 

I iz Udruženja toplana Srbije objašnjavaju da će grejanje za domaćinstva poskupeti u gradovima u zavisnosti od toga koliko elektrane u lokalnim samouprava koriste gas kao energent.

 

Ministarkaenergetike Zorana Mihajlović je istakla da će najsiromašniji građani popuste pri plaćanju imati i za daljinsko grejanje i to ove grejne sezone. Ipak, kaže da socijalne karte u energetici koristi oko 55.000 ljudi, a da se očekivalo da će ih biti najmanje 150.000.

 

“Razlog nije to što ljudi nisu ugroženi, nego to što vrlo često socijalne ustanove i elektrodistribucije ne daju prave informacije i građani ne znaju da mogu da dobiju taj popust” – rekla je Mihajlovićeva.

 

NovostiKOMENTARI

  1. mesab kaže:

    Blago nama s njima.

    Valjda će mi ostati toliko para da kupim konopče sa kojim ću trajno rešiti sva poskupljenja – neka ih je stid ako obraza imaju!!!!

OSTAVITE KOMENTAR