Igračke lošeg kvaliteta

Odeljene Pokrajinske sanitarne inspekcije u Subotici povuklo je šest vrsta igračaka iz prodaje! Redovnim kontrola utvrđeno je da je 6 igračaka štetno po zdravlje naših najmlađih i zbog toga su povučene iz prodaje. Načelnik Odeljene Pokrajinske sanitarne inspekcije u SBO, Milan Mileusnić je objasnio da igračke nisu imale boju odgovarajućeg kvaliteta i da su bile naplavljenje od mekanih materijala koji se linjaju. Boje igračaka sadržale su arsen.
Prošle godine uzeto je 127 uzoraka predmeta opšte namene i uglavnom samo kod igračaka su primećene nepravilnosti u kvalitetu.

Slika

Povezana vest:
Igračke opasne po zdravljeKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Rad sanitarne inspekcije je za svaku pohvalu, kao i njihova saradnja sa medijima preko kojih pravovremeno obaveštavaju građane da igračke za decu baš i nisu najsigurnije. Neispravne igračke se povuku, ali kod naroda ostaje bojazan i nesigurnost.

  Tokom 2008. godine sanitarni inspektori Severnobačkog okruga u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, povukla je više od 800 igračaka iz 50 prodavnica u Subotici, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu, zbog sumnje da su štetne po zdravlje dece. Tada se u kontroli našlo 60 vrsta igračaka, nakon čega je ustanovljeno da 13 vrsta ne ispunjava standarde, jer je boja sadržala olovo, a kod nekih igračaka je ustanovljeno da ivice nisu dovoljno obrađene, te se deca igrajući mogu ozlediti. Takođe, ustanovljeno je da je najveći deo igračaka uvezen iz Kine i Hongkonga, pa se postavlja pitanje, šta je to država radila prethodnih dve godine kada je u pitanju provera robe koja se uvozi ili proizvodi, da bi zaštitila svoje građane? Nakon dve godine, društvo je suočava sa identičnim problemom, koji je trebao da se reši već nakon prve ustanovljene neispravne igračke. To se zove "tapkanje u mestu".

 2. tracy200 kaže:

  Drzava treba da ima jedinstveni registar proizvoda koji se mogu uvoziti i prodavati u srbiji. Svaki proizvod koji bi bio zaveden u registru morao bi prethodno da prodje niz testova i kontrola i jedino ako bi zadovolji odredjene kriterijume, mogao bi da predje granicu i "udje" u srbiju. jednom zaveden proizvod od odredjenog proizvodjaca, mogao bi se bez problema stalno uvoziti, uz povremene rutinske kontrole kvaliteta. treba da postoji na svakom proizvodu nalepnica QC PASS, sto bi znacilo da je proizvod prethodno testiran i zadovoljio je potrebne kriteijume. Kod Kineza sam video igracku, kojom dete moze poprilicno da osteti sluh ako je priblizi uhu. rec je o gumenom psu koji na donjem delu ima neki vid pistaljke i kada se stisne igracka, proizvodi prodoran zvuk.

 3. mama kaže:

  Želimo znati koje su to igračke povučene.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 32 = 42

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: