Igračke opasne po zdravlje

Srbija je postala deponija igračaka koje se više ne prodaju u Evropi. Nedostakat zakonske regulative doveo je do toga da se na rafovima prodavnica igračaka nalaze igračke koje mogu štetno da utiču na zdravlje dece. Pokrajinska sanitarna inspekcija u prvih šest meseci kontrolisala je kvalitet 10 dečjih igračaka i u većini slučajeva bile su neispravne. Nepravilnosti su primećene uglavnom kod igračka izrađenih od tekstila i to prvenstveno plišanih. Igračka treba da a da bude primerena uzrastu deteta i ne sme biti napravljena od matrijala koji je već korišćen, a ni punjena vunom, strugotinom, papirom i sličnim matrijalima.

Slika

Takve igračke su odavni zabranjene u mnogim zemljama Evropske unije, a kod nas je uvoze i nalaze se na rafovima prodavnica. Problem je nedostatak zakonske regulative za uvoz igračaka i time su i tržišnim i sanitarnim inspektorima vezane ruke, tvrde zaposleni na sajtu Bebac.com.
U pokrajinskoj sanitarnoj inspekciji kažu da redovno kontrolišu dečje igračke u prometu. Na osnovu 10 slučajnih uzoraka ove godine primećen je loš kvalitet pojedinih dečjih igračaka.
– Mala deca imaju običaj da sve stavljaju u usta,a igračke se najčešće i zabranjuju zbog toksičnosti boja kojim su ofrabana. Boje gumenih igračka za kupanje, glodalica, zvečki ili automobilčića mogu da kriju nedozvoljene koncentracije olova. Velika doza olova može izazvati ozbiljna oštećenja mozga a i relativno mala doza olova kod dece može smanjiti koeficijent inteligencije, izmeniti funkciju enzima, unazaditi rast, oštetiti bubrege ili izazvati probleme u učenju i ponašanju, oštećenja sluha i pažnje. Na žalost, farbanje dečijih igračaka bojom koji sadrži olovo nije zabranjeno u Kini, gde se i pravi najveći broj igračaka- poše na portalu za roditelje Bebac.com.KOMENTARI

  1. Zabrinuta mama kaže:

    Već duže vreme idu priče o otrovnim igračkama za decu. Nije mi jasno da li ti ljudi imaju savest? I kako mi da znamo koje su igračke farbane otrovnom bojom ili ne? Kažete da pokrajinska inspekcija kontroliše igračke ali ja nisam do sada čula da je iz prometa uklonjena makar jedna igračka…

  2. djomla kaže:

    Nemam neki pametan savet, ali kada kupujem igracke nikada ih ne kupujem na buvljaku, kinesku robu i plastiku. To je najlosija kombinacija u kojoj sigurno promasujete. Ako kupujete igracku za bas malo dete, tj. igracku koju ce to dete da stavlja u usta, onda ipak kupite u prodavnici igracaka. Skuplje su, na izgled deluju iste kao na buvljaku ali najverovatnije zadovoljavaju barem neke osnovne kriterijume, i podloznije su inspekciji i proverama nego na pijaci. Takodje kupujem igracke od poznatijih firmi jer one ipak vise drze do sebe, imaju uhodani sistem proizvodnje, pridrzavaju se nekih stadarda jer su isti ti u Evropi mnogo rigorozni, imaju ime koje su stekli ne slucajno i drze do nekog kvaliteta. Pa mi je to neka smernica.
    E sada, to sto je skuplje je mana, ali i tu se ipak vodim logikom da je bolja jedna prava igracka nego brdo plastike.

OSTAVITE KOMENTAR