Ima 87 godina, pasoš i redovno glasa, a nema državljanstvo Srbije!

Smiljka Knjur će za dvadesetak dana napuniti 87 godina i u svom životu promenila je samo dve adrese: u rodnom Srpskom Krsturu, u opštini Novi Kneževac, i u Subotici, gde živi skoro šest decenija. Iako se iz Srbije nikada nije selila, a posedovala je “crveni” pasoš, malograničnu propusnicu, uredno plaćala porez i dobijala poziv za glasanje, ova Subotičanka je tek nedavno saznala da nema državljanstvo svoje zemlje!

veselin-i-smiljka-knjur

Do saznanja, koje je šokiralo celu njenu porodicu, došao je sin Veselin, koji je umesto vremešne majke počeo da skuplja dokumentaciju za zamenu stare lične karte.

– Od 1992. godine majka ima trajnu ličnu kartu, koja treba da se zameni do kraja godine. Podneo sam zahtev ne sluteći da majka, koja je ceo život ovde živela, nije upisana u knjigu državljana – priča Veselin. – Na izvodu iz Matične knjige rođenih, u koji je upisana 1929. godine, prazno mesto stoji i kod državljanstva njenih roditelja. U svim okolnim mestima i opštinama tražio sam njen izvod, misleći da je možda negde upisana, ali nažalost, ništa nisam našao.

Da bi je primila među svoje građane, “majka” Srbija ovoj starici traži 17.700 dinara, plus gomilu dokumentacije.

– Ništa nam nije jasno, ko je i kada napravio ovakav propust. Kako je mogla da dobije pasoš, rešenja za porez i pozive za glasanje, ako nije bila državljanin Srbije? – pita se sin. – Što je najnelogičnije, nedavno sam vadio mađarsko državljanstvo i na dokumentu koji sam dobio iz Konzulata Mađarske stoji da su mi i otac i majka državljani Srbije. Ne znam ni šta da mislim, ni šta da radim… Kada sam u jednoj od kancelarija Gradske uprave pitao za savet, samo su mi odbrusili da moram da platim, inače majka neće dobijati penziju.

Smiljkin slučaj, nažalost, nije usamljen.

Tek sada, prilikom zamene postojećih doživotnih ličnih karti, ljudi saznaju brojne nepravilnosti, kao što je izostanak upisa u knjigu državljana, neprecizno upisano ime i prezime ili pogrešno mesto rođenja…

– Nekada se lična karta izdavala, a da se pritom nije tražila potvrda o državljanstvu osobe, već je bio dovoljan samo zahtev za obnovu ili zamenu. U bivšoj SFRJ smatralo se da je svako ko je rođen u toj državi i njen državljanin – objašnjava Žužana Odri Kakonji, rukovodilac Matične službe. – Problemi nastaju po raspadu države, kada je svaka republika počela da vodi svoju evidenciju. Kod starijih sugrađana često je slučaj da 1948. godine kada je rađen prvi popis u tadašnjoj Jugoslaviji, ni oni, kao maloletna lica, ni njihovi roditelji nisu upisani u knjigu državljana. To je naročito često bilo na selima i salašima. Do sada se to nije primećivalo, jer oni uglavnom imaju trajne lične karte i po ranijim propisima, nisu morali da dokazuju državljanstvo da bi je dobili.

DOKUMENTACIJA

Da bi se naknadno upisali u Knjigu državljana, građani moraju da prilože izvod iz matične knjige rođenih, dokaze iz mesnih zajednica (gde su živeli roditelji koji takođe nisu bili upisani u knjigu državljana), dokaz imovinskog stanja i uverenje o boravku. Potrebno je i da se napiše kratka biografija i potpiše izjava da Srbiju smatra svojom državom. Naravno, i uplati taksa od 17.700 dinara.

 

Večernje novosti

 KOMENTARI

 1. Voss kaže:

  Lopovi

 2. suboticanka kaže:

  Sramota..žena toliko godina živi tu, plaća porez, glasa, i sad da dokaže da je državljanin Srbije i da vam još i plati više od 17.000 din….bezobrazluk… gde mi živimo…

 3. Pravdoljub.. kaže:

  Pre tri godine moja tašta je trebala da zameni svoju ličnu kartu da bi mogla srediti papirologiju potrebnu za zdravstvenu knjižicu jer je morala na hitnu operaciju i nije je bilo među državljanima, iako je rođena u okolini Subotice. Njen brat je imao državljanstvo i još čudnije njena sestra bliznakinja koja je udajom prešla da živi u isto mesto gde i moja tašta imala je državljanstvo. Veća svota novca, vreme, kao i masa papira za dokazivanje državljanstva su bili potrebni da bi se dokazalo da moja tašta uopšte i postoji iako je ovde bila i zaposlena i predvojničku obuku završila -nje jednostavno nije bilo.

 4. Anonimni kaže:

  A GDE JE SAD ZAŠTITNIK GRAĐANA,OVO JE ČIST LOPOVLUK,

 5. Mister No kaže:

  ,, Za ovu zemlju vredi poginuti “. ( Poslednje reči neznanog junaka ) 🙂

 6. bac vranje kaže:

  A kako je mogla glasati ako nema nase drzavljanstvo ?? Zar kod nas mogu glasati i Kurta i Murta kako kome trebaju glasovi!!!!

 7. jasso kaže:

  @ bac vranje,glupav ti je komentar,pa lepo pise da ima 87 godina i da ima trajnu legitimaciju,a kad je zadnji put pravila,to se nije trazilo,a sad sto je neko lose radio svoj posao,to nije ta zena kriva,a ima toga jos,moj slucaj,drzavljanstvo imamo,moja mama,moj brat i ja,a za bacu nije pronadjeno kad sam iso da ga odjavim kad je umro,ali to i nije bilo toliko vazno,sad kad ga vise nema,iako se predstavljas da si bac vranje,prvo procitaj tekst pa onda komentarisi…

OSTAVITE KOMENTAR

34 + = 37