Imlek i Mlekara Subotica zloupotrebili monopol

Upravni sud Srbije odbio je tužbu Mlekare Subotica i Imleka iz Beograda i potvrdio rešenje Komisije za zaštitu konkurencije da su te kompanije zloupotrebile dominantan položaj na tržištu Srbije.

 

Komisija je u avgustu prošle godine sprovela ponovni postupak utvrđivanja položaja subotičke Mlekare i Imleka na tržištu Srbije, nakon što je prethodni postupak poništen presudom Upravnog suda.

 

Tom odlukom utvrđena je povreda konkurecnije zloputrebom dominatnog položaja te dve kompanije.

 

Utvrđeno da Mlekara Subotica i Imlek, kao jedan učesnik na tržištu imaju dominantan položaj na relevantnom tržištu otkupa sirovog (kravljeg) mleka namenjenog daljoj industrijskoj preradi u mlekarama u Srbiji i da su položaj zloupotrebili nametanjem nepravednih uslova poslovanja i primenom nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu.

 

Mlekare su u vlasništvu investicionog fonda Salford, a kažnjene su uplatom 1,92 odsto godišnjeg prihoda iz 2006. godine.

 

KamaticaKOMENTARI

 1. Nesa kaže:

  Monopolski položaj koriste za nametanje nerealno visokih cena proizvoda kojima su istovremeno smanjili procenat mlečne masti a kvalitet unazadili.

  Subotička mlekara prodaje pakovanje sa 2 x 1 litar jogurta + 0,5 litara gratis za 110 dinara pa ni po toj ceni nikom ne treba. Sećam se kao klinac mleka sa 3,5%, pa zatim sa 3,2, kasnije sa 2,8 pa onda smanjeno na 2,2 i 1,5. Sada imaju mleko i sa 0,9% mlečne masti a sve pod izgovorom kako je to “zdravije” iako znamo da svu tu veću količinu skinute mlečne masti koriste za preradu i proizvodnju još veće količine mlečnih proizvoda sa još manje mlečne masti.

  Naši preci pili su muženo mleko koje ima i preko 4,5% mlečne masti pa nisu umrli iako su trebali jer je to mleko 5 puta “nezdravije”. Naprotiv, svi su doživeli duboku starost. Propaganda je čudo. Ljudski mozak takođe, ako se koristi.

 2. sever kaže:

  Neso, gde to ima 2,5 litara jogurta za 110 dinara?
   

 3. Pera kaže:

  Kažnjeni su sa 2% od dobiti.Gde to ima!Bruka!

OSTAVITE KOMENTAR