Improvizacija na subotički način

Sve veći broj modernih materijala u građevinarstvu otvara vrata kreativnosti u projektovanju i izgradnji. Globalizacija je stvorila dostupnost širokom spektru materijala koji pre svega osobinama a potom i cenom lako zamenjuju tradicionalne. U svetu, kojem težimo, odavno su novi materijali sastavni deo novih građevina i lako se implementiraju u postojeću arhitekturu naselja.

 

Tako je primera radi stil “southwest” izuzetno zastupljen u južnom delu USA, a prepoznatljiv je svakom stanovniku ovoga sveta koji je pogledao bar jedan kaubojac.

Nisu se arhitekte iz Albukerkija bojale novih materijala. Iako pesak dominira pustinjama u okolini, arhitekte su ubacile moderne materijale. Staklo, čelik, plastika, stiropor, razni gumirani elementi, limovi itd… sve je to našlo svoje mesto u novim građevinama koje su u osnovi zadržali šmek southwest-a.

 

Univerzitet u Novom Meksiku

Kao što to često biva, u Subotici umesto da se ugledaju na primere iz sveta kojih ima dosta i dostupni su svima u svakom trenutku, građevinska operativa luta. Potpuno pogrešna upotreba modernih materijala stvara neukus. Inprovizacija je na veoma visokom nivou posebno u manjim investicijama koje ne koštaju mnogo ali trajno narušavaju izgled.

 

O jednoj takvoj improvizaciji na Prozivci već je bilo reči. Uostalom veći deo proslovnih prostora na Beogradskom putu je posledica improvizacije onih koji to ne znaju da rade, a sve u stilu “ala Ibarska magistrala”.

 

Danas poslovni objekat kraj škole Sonje Marinković izgleda ovako.

 

Iz arhive:
Urbanistički vandalizam na Prozivci

 

Srodna vest:
Subotička business arhitekturaKOMENTARI

  1. Loš Đak kaže:

    Mislim da nije nikakva “huncutarija” pronaći ko je potpisao Građevinsku dozvolu ili Urbanističko-tehničke uslove za ove “kereće kućice”, ukoliko naravno tako nešto uopšte postoji.

  2. JimmyQ kaže:

    Sve mi se više čini da se buvljak širi gradom kao virus…Sećam se kad je napravljen taj deo škole, pa onda one kućice gde je Grand, a i ona zgrada gde je nekad bila Casanova. Svi smo tad mislili kako će Prozivka biti sve lepša i lepša…Kad evo, gore nego ikad…kladionice i ništa više…Ispadne da svako ko ima par hiljada evra da otvori kladionicu, ćevabdžinicu ili kafanu može od grada da pravi šta hoće!!!

  3. stormwatch kaže:

    Meni ovo izgleda extra, konacno su i u Srbiji poceli da prave Foajee za nadarenu decu iz osnovne skole, sada ce najbolji klinci ulaziti na poseban ulaz, mozda je malo kicasto ali ce dica ubrzo uvideti prednosti klasifikacije.

OSTAVITE KOMENTAR