In Memoriam – Dr. Vékony László orvos, művelődés és helytörténész

Távozott egy értékes ember és jó barát…. hosszan tartó betegség után  59 éves korában elhunyt

 

Dr. Vékony László orvos, kórbonctan-kórszövettan szakorvos, művelődés és helytörténész.

Értetlen megdöbbenéssel és szomorú hitetlenkedéssel fogadtam halála hírét  2012. Oktober 12.-én.   Orvos és barát aki küzdött  a halállal, és a betegek gyógyulásáért, jólétéért vívott megannyi gyôztes csata után, ……..most Ő maradt alul. Pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Kiváló, szorgalmas és tehetséges orvos távozott közülünk, akinek kivételes empátiás készsége betegek ezreinek sikeres gyógyítását, gondozását eredményezte.

 

Csantavéren született 1953. Augustus. 3. –án – elhunyt  2012.10.12. Szülei.: Vékony János és Tóth Bagi Jolán. Gyermekei.: László, Áron és  Attila. Tanulmányai: Az Általános iskoli (1960-1968) és gimnáziumi (1968-1972) tanulmányait Szabadkán fejezte, az orvosi egyetemet Szegeden végezte (1972-1978). Budapesten az Orvos-továbbképző Egyetemen kórbonctan-kórszövettan szakvizsgát tett (1987).  Általános orvosként  Csantavéren, Tavankúton, Bikovón, Szabadkán, Bezdánban, Zentán, Györgyénben, Nagyfényen dolgozott. Kórboncnok az Újvidéki Orvostudományi Egyetemen  valamint a Kamenicai Intézetében.

 

Érdeklődési körei: Egészségügyi felvilágosítás, helytörténet, egyetemes magyar történelem, a zsidóság története. Amatőr régész, író, főszerkesztő. Társasági  tevékenysége : A VMSZ szabadkai községi képviselője (1996-2000). Amerikai Palaeopatológiai Társaság (1982-haláláig), a Magyar Honismereti Szövetség (2003- haláláig), a Kazinczy Ferenc Társaság (2003- haláláig), a Vajdasági  Archeológiai Társaság (1986 – haláláig). Főbb múvei: Egy olasz polihisztor a Kárpát-medencében (1984). A Csantavéri Újság, az Új Egészség, az Új Egészség Kiskönyvtára megindítója. Főszerkesztője a Bácsország, Bácsország Könyvek fő- és felelős szerkesztője. Elismerésként elnyerte az: Aranyérem a honismereti mozgalomban végzett munkájáért (Bp, 2002).

 

 

2012. Oktober.13.-án. Rokonok, barátok és ismerősök százai kísérték utolsó útjára a csantavéri temetőben ……

Dr. Vékony László így  búcsúztatta dr. Dvorácskó Lajos-t gyermekorvost:

 

Megrendülten állunk koporsód előtt, dr. Dvorácskó Lajos, Lali bátyám! Kezdő orvos voltam, mikor azt mondtad, így szólítsalak. Most is így szólítalak, de hiába, már nem válaszolsz.

 

Egy emberöltőt dolgoztál végig Csantvéren. Életekért küzdöttél, gyógyítottál, segítettél, ahol tudtál, erődhöz, tudásodhoz mérten. Éjszakát, nappalt, ünnepet, hétköznapot nem ismerve tetted a dolgod!Tevékenyen részt vettél a falu egészségügyi ellátásában, volt, amikor teljesen egyedül. Gyermekorvosként generációkat gyógyítottál, követted végig a szülőotthontól az iskola befejezéséig, sőt utána is. Kivetted részed az egészségügyi felvilágosítás terén végzett önkéntes munkából is, tanfolyamokat szerveztél.

 

Példamutató volt viszonyulásod a munkatársakhoz, betegekhez. Tartottad magad ahhoz az elvedhez, hogy a szép szó sokszor többet ér, mint a gyógyszer.Beírtad Magad Csantavér egészségtörténetének Nagy Könyvébe Kiss Ferenc, Milan Bikar, Dér Ferenc mellé, akik életüket tették a hippokratészi esküre és falunk jobb életére.

 

Búcsúzom Tőled, a magam és az Egészségház dolgozói nevében!
Majd találkozunk egy égi egészségházban!
Emlékedet megőrizzük, Lali bátyám.
Nyugodj békében!
Dr. Vékony László

 

Kedves barátom, mind ezt rólad is el lehet mondani. Sokan búcsúztak tőled is, és sokan suttogták…….Köszönjük, doktor Úr……bízzunk abban hogy találkozol Lali bátyáddal az égi egészségházban.

 

A barátok nem örökre búcsúznak, csak elköszönnek arra a rövid időre, míg újból találkoznak…..addig is nyugodj békeben.

 KOMENTARI

 1. Kata kaže:

  Dr. Vékony Lászlót én is nagyon jól ismertem, munkáját értékeltem. Igazán szép, hogy valaki ebben a formában is megemlékezik róla. 

 2. Anna kaže:

  Dr. Vékony László,nyugodj békében,korán mentél el sajnos.ő volt az az orvos aki pontos diagnózist tudott adni a pácienseknek.

 3. jóska kaže:

  Laci BARÁTOM, sokat  utaztunk, sokat beszélgettünk és sokat tanultam Tőled ( attól eltekintve, hogy idősebb vagyok, de bajban, sikerben egyűtt voltunk.NYUGODJ BÉKÉBEN

 4. Dr Szalai Ferenc kaže:

  Ez egy nagyon rossz hír és nagyon váratlanul ért. Nyugodj békében, paleopatológus kollégám !

 5. Lulić Stevan kaže:

  Eggy èrtèkes embert vezzìtettünk el.
  Baràtsàgàt èlve,hettem, könyvètmejet mint baràtjànak dedikàlt, erekje kènt őrzőm. Emlèke őrök. Mindiv a szomorù nòtàkat szerette!

OSTAVITE KOMENTAR