Industrijska proizvodnja manja, veći je samo izvoz

Vesti iz Regionalne privrede komore Subotica govore o paradoksalnim rezultatima privrede u regionu severne Bačke.

 

Završetak 2013. godine obeležen je padom fizičkog obima proizvodnje, ali istovremeno rastom izvoza i spoljnotrgovinske razmene, navode u RPK Subotica.

Simens

Razlog je jasan – dok „domaća“ privreda stagnira, firme koje su počele da rade na bazi stranih investicija, ili pak pogoni stranih kompanija otvoreni na ovom području daju rezultate upravo na izvoznom planu.

 

Ukupni loš privredni rezultat, odnosno obim proizvodnje pre svega je posledica podbačaja u poljoprivredi, koja je pretrpela veliku štetu od prošlogodišnje suše. Njome su najdirektnije pogođeni proizvođači u agraru, ali je zatim to preneto i na oblast industrijske proizvodnje, odnosno na njen prerađivački deo.

 

Dok je ukupan rezultat srpske industrije u odnosu na 2012. godinu u plusu za šest poena, industrija severne Bačke je podbacila, a rezultati nisu prešli one iz 2012. ni u prerađivačkoj industriji, ali ni u hemijskoj. Što se tiče povećanog izvoza, stručnjaci to objašnjavaju povećanjem investicionih ulaganja – u protekloj deceniji u regionu severa Bačke realizovano je oko 50 inostranih investicionih programa. Ukupna robna razmena sa inostranstvom tokom 2013. godine iznosi 1,365 milijardi dolara, i veća je za 15 odsto nego 2012. godine, a procentualna pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 105 odsto.

 

DANASKOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  "Završetak 2013. godine obeležen je padom fizičkog obima proizvodnje, ali istovremeno rastom izvoza i spoljnotrgovinske razmene." Statistički ništa neobično. Šta je onda paradoks?

 2. dasHHa kaže:

  Dali to severna Backa ima suficit od 5%?Ako je tako onda bi taj suficit bio jos veci kada bi se konacno decentralizovala drzava.

  Ja sam inace pristalica potpune decentralizacije,Subotici obezbediti status slobodnog distrikta.Sedista svih poslovnih subjekata koji ostvaruju vise od 50% ukupnog prometa u poslovanju otvoriti u Subotici.Poreske,carinske i akcizne prihode ostvarene na teritoriji distrikta zadrzati na minimalnih 75% u budzetu Subotice.Upravljanje zdravstvom,skolstvom i infrastrukturom prepustiti distriktu na njegovu inicijativu.

  Promeniti izborni sistem i preci na senatski parlametarizam sa direktnim izborom clanova senata.

  Subotica se vec decenijama sama finansira bez znacajne pomoci drzave i pokrajine i pravo da sami odlucujemo u skladu sa savremenim medjunarodnim pravima i obavezama moze dati samo pozitivne rezultate.

OSTAVITE KOMENTAR