Industrijska proizvodnja u padu

U prvih pet meseci ove godine industrijska proizvodnja severa Bačke i Potisja je i dalje u padu u odnosu na isti period lane, dok izvoz beleži rast, rečeno je Tanjugu u Regionalnoj privrednoj komori Subotica. Kako je izjavio generalni sekretar te privredne asocijacije Ivan Vojnić Tunić.

 

 Industrijska proizvodnja regiona koji pokriva ta komora je u prvih pet meseci 2014. godine manja 3,7 odsto u odnosu na isti lanjski period.

 

Međutim, po njegovoj oceni, kako odmiče 2014. godina, taj trend je sve manji i manji, tako da je u maju pad bio jedan odsto manji u odnosu na isti mesec prošle godine. Neusvajanje sistemskih zakona, nedostatak smanjenja obaveza privrede, povoljnih kreditnih sredstava, razvojne banke, reformi javnog sektora, ali i siva ekonomija i smanjenje nivoa kvalitetnih poslova – neki su od razloga koji su uticali na pad proizvodnje, smatra Vojnić Tunić.

 

Za razliku od obima proizvodnje, robna razmena regiona u prvih pet meseci beleži porast i suficit u trgovini s inostranstvom. U prvih pet meseci iznosila je 674 miliona dolara, 17 odsto više nego prošle godine, a ostvaren je suficit od 34 miliona dolara. Najznačajniji spoljnotrgovinski partner je Evropska unija, od čega se najviše odnosi na uvoz i izvoz u Nemačku. Robna razmena je pre svega rezultat stranih investicija i tražnje tržišta.

Subotica-panorama

DnevnikKOMENTARI

  1. nekoime kaže:

    kakva privreda, takva proizvodnja

OSTAVITE KOMENTAR