Inkluzivni centar „Zvuci srca“ iz Subotice jedinstven u Srbiji

„Zvuci srca”, jedinstven klub u Subotici, ali i jedan od retkih klubova te vrste u našoj zemlji, proslavio je nedavno godinu dana postojanja i rada. Ovaj klub, odnosno Inkluzivni centar, pruža podršku i radno angažuje osobe sa smetnjama u razvoju.

Godinu dana rada kluba „Zvuci srca”, u srcu Subotice, pokazalo je da Subotičani imaju veliko srce. Svi oni koji ovde svrate doživeće nešto posebno. Tu će vas, ako recimo naručite kafu, uslužiti osoba sa smetnjama u razvoju, sa osmehom, precizno i tačno, bez greške.

Izvor: RTV

„Oni su pokazali da ovo zaista mogu. Ovde ima osam osoba sa smetnjama u razvoju, ali u našem gradu i u našoj državi ih ima mnogo više. Kada bi kod svake osobe sa smetnjama u razvoju našli ono što ona zaista može da radi, ali da podvučemo, oni ne mogu da rade 8 sati, mogu možda 3 ili 4 sata, oni su tada presrećni. Oni imaju taj osmeh na licu, oni su presrećni što upoznaju nove građane, što oni njima zaista prilaze, razgovaraju, pitaju, ta toplina i osmeh, ja vama ne mogu da opišem koja je to sreća”, ističe Suzana Skenderović, predsednica Udruženja „Autizam”.

Subotica je pre godinu dana dobila nešto što je trebala da dobije mnogo ranije. Kako ističe naša sagovornica, nije bilo lako, ali se isplatilo.

„Pre četiri godine, kada smo krenuli u realizaciju ove ideje, bili smo skeptični oko toga da li ćemo uopšte uspeti. Imali smo padova, ali zahvaljujući velikim prijateljima, Subotičanima, prijateljima velikog srca, koji su se svi priključili, naravno i Lokalnoj samoupravi koja nam je dodelila sredstva, nadležnom Ministarstvu, koje je dalo sredstva za opremanje, Organizaciji „Dečije srce”, da ne nabrajam dalje, na kraju smo uspeli i zaista nam je srce prepuno”.

Pored osoba sa različitim smetnjama u razvoju, koje rade u klubu, u njega dolaze i mnoge druge osobe. Tu se organizuju razne radionice, u okviru kojih oni sami prave šolje, cegere, sapune, obogaćujući na taj način turističku ponudu Grada Subotice.

Izvor: RTV

„Trudimo se da napravimo korporativni poklon, koje osobe sa smetnjama u razvoja mogu same da naprave, uz pomoć i podršku koordinatora, da kasnije te poklone plasiramo i da pokažemo da smo na taj način samoodrživi”, dodaje Suzana Skenderović

Naša sagovornica ističe da za njih borba za bolji položaj osoba sa smetnjama u razvoju ne prestaje. Trenutno im je san da „Kuća iza duge“, koja je otvorena pre deset godina, i u kojoj se obavlja terapeutski i radioničarski rad sa decom koja žive sa autizmom, postane poludnevni boravak.

 

RTVKOMENTARI

 1. Natasa kaže:

  Gde se nalazite da dodjem na jednu kaficu?

 2. Damir kaže:

  Suzana zaposlena u JKP Toplana, a nikada nije na poslu

 3. "Novinare u škole.." kaže:

  Pošaljite na obuku kod školovanih novinara da ova deca pišu „sa mozgom“ – sve je tu osim kontakta i konteksta …

  ‘ALO? Gde je ovo i kako možemo pomoći ??

  Nemaju svi okretnost da pogledaju na googlu po ključnim rečima pa kažite na sajtu https://svimsrcem.org/ ili putem telefona 0628310561 ili dolaskom na adresu Senćanski Put 5/10

  .. a to jel’ Suzana beži sa posla ili je fiktivno zaposlena u JKP me ne interesuje ako radi posao na ovoj lokaciji (garant ne stiže da botuje po mrežama ondak).

  Idem sutra do njih …

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: