Inkomercov projekat u Frankopanskoj

U hladu krošnji drvoreda Frankopanske ulice, poslednjih godina podižu se zgrade prepoznatljive fasade karakteristične za Inkomerc. Poput zgrada u Bore Stankovića i Miloša Obilića i na ovim zgradama dominira žuta boja stim da je u Frankopanskoj ona urađena u kombinaciji sa crvenom.

 

Ove zgrade se zajedno sa zgradama u Braće Majera i Braće Jugović oslanjaju na Radijalac čiji su lateralni delovi ostali nedovršeni. Mahom su uz ulice Arsenija Čarnojevića i Zrinjskog i Frankopana ostale kuće čija se dvorišta oslanjaju na zgrade orijentisane prema šetalištu. Sa 2000. godinom proces urbanizacije Radijalca se nastavlja i svoj vrhunac dostiže 2008. godine, da bi danas ona opet stala. Poslednja izgrađena zgrada oko Radijalca je baš Inkomercova zgrada u Frankopanskoj.

Spoljašnji zid objekta je tzv. “sendvič zid”, gde je korišćeno 12cm opeke, 5cm mineralna vuna i 25cm nosećeg bloka. Zid koji razdvaja stanove je opeka (25cm).

 

U sobnim delovima stanova postavlja se hrastov parket. Kao spoljna stolarija se ugrađuje PVC sa izolacionim staklima, a prozori su snabdeveni dvostruko okretnim mehanizmom. Unutrašnja stolarija je ravna, obložena sa pločama iverice, obogaćena CLP-om, posebno otpornim na vlagu i udarce u nijansama bukve ili hrasta.

U kupatilu se postavljaju podne i zidne keramičke pločice u nekoliko nijansi, po izboru kupca.

 

Kao i kod svake novogradnje posebno je zanimljiv pogled sa vrha zgrade.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR