Inspekcija rada

U prvoj polovini godine obavljeno je 1.400 inspekcijskih nadzora radnih odnosa u Subotici. U Inspekciji rada kažu da je glavni problem neisplaćene zarade zaposlenima, prekovremeni rad, odmori i odsustva. Poboljšanje se oseća jedino u sferi zaštite na radu, ima manje povreda na radu. Prošle godine je zabeleženo 7 teških i 1 smrtna povreda, a ove godine ni jedna. U prošloj godini sudiji za prekršaje iz inspekcije rada prosleđeno je oko 300 zahteva za pokteranje postupka, a u ovoj godini oko 100. Za nepoštovanje propisa iz radnih odnosa i bezbednosti na radu, za privredne preduzetnike kazne se kreću u rasponu od 400 do 500.000 dinara, a od 800.000 do milion dinara za pravna lica.KOMENTARI

 1. Branko kaže:

   

  Javljam se jer imam jedno pitanje u vezi rada kod privatnika,koja su moja prava I koliko je zakon na njegovoj strani posto mogu da rade sta im je volja I nemoze im niko nista jer uz malo veze uvek dobiju sve sporove!

  Naime,radio sam okd jednog privatnika,na masini na kojoj prvi put radim,obecan mi je minimalac,i covek koji je pre mene radio da ce dolaziti da me nauci da radi na masini.Onje dosao jedva koji put,ali ne krivim ga ,nije u obavezi,ja sam sam dovodio svoje poznanike koji se bave tim poslovima i koji znaju nesto o tome da mi pomognu kako bi se sto pre uhodao i savladao rad na masini.Malo po malo masina je stalno imala neki zastoj ,a gazda koji je odmah nakon razgovora sa mnom otisao na more za tri nedelje koliko sam ja tamo proveo niti je dolazio niti sa javljao,a kad sam od njegove sekretarice koja je bila tamo sa mnom trazio da ga nazove da vidi kad ce doci,da ga pitam za masinu ili bilo kad kad sam imao neki problem isam ga mogao naci,niti se on interesovao za mene !

  Inace nisam napomenuo,ja sam iz Subotice kao i firma o kojoj pisem,firma se zove Econorth,a bavi se izradom papirnih kesa sa stampom i bez.

  Nakon tri nedelje provedene kod njega dobijam poziv od drugog poslodavca i naravno odlazim tamo,a kad sam pozvao da vidim za pare dobijam odgovor da kao nikom nije ostao duzan i da ima nesto da zavrsi pa ce se obracunati samnom,da bi prilikom mog sledeceg poziva rekao da je on racunao I da je on u minusu I da mojih para nema i prekida mi vezu.

  Ovom prilikom vas molim da mi kazete da li i kako mogu da naplatim svoj rad i da li sam te tri nedelje radio dzabe ili…?

  Ja cu ovo slati i u novine,i na televiziju,i u inspekciju pa ako treba i na sud,pokusacu sve kako bi pokazao svima sta se radi i kako bi dobio svoje pare!

   

   

  Ako treba,spreman sam sve ovo i javno da izjavim a imam i ljude svedoke koji mogu da potvrde da sam tamo radio i koliko sam se mucio i trudio da to pokrenem!

  Unapred Zahvaljujem!

   

 2. Anonimni kaže:

  Da li si potpisao bilo kakav papir o privremenom ili radu na odredjeno ili ne odredjeno vreme?Ako nemas nikakav dokaz da si radio za njega tesko ces moci da mu naplatis bilo sta!A svedoci ti nista ne vrede na sudu.I vise ces da platis sudske troskove nego sto ces da izvuces para od tog kretena.Izvini i ja sam prosao tako pa ti iz izskustva to kazem.

 3. Srdjan kaže:

  Interesuje me dal u radnji mora stojati obavestenje koju smenu radi koji radnik i koliko sati radi.Pitam jer knjigovodje su mi to napomenule da moram uraditi,a i niije jasno sta ako radnici menjaju smene, a inspekcija to ustanovi,jel ce onda vlasnik biti kaznjen ili su to samo formalnosti koje moraju biti ispunjene?

  Unapred zahvalan 

 4. jo alajos kaže:

  Mogli bi malo pročešljati JKP „Subotičku toplanu“Subotica.Njihovi radnici u Bačkoj Topoli nemaju zaštitno odelo i obuću(cipele,čizme)Rade bez slobodnih dana od 15.oktobra do 15.aprila.Prekovremni rad se ne plaća.Čisto kapitalističko izrabljivanje radnika.Plata im je 20.000,00.- dinara po sklopljenom Ugovoru za povremeni rad.

  Radnici po Zakonu o radu imaju pravo na dnevni,nedeljni i godišnji odmor.Oni to nemaju,kao i naknadu za topli obrok i mleko zbog gasova što se stvaraju u kotlarnici.

 5. Daniel Vujic kaže:

  Interesuje me kome da se obratim ako zelim da prijavim nestrucno obavljanje medicinskih radnika i lekara.

 6. csaba Tot kaže:

  Da ne pričamo uvezi FIDELINKU sad kao DON DON radi jude 12 ….sati jude daju otkaz NE MOZE DA IZDRZE PADAJU U NESVEST!!

 7. Tamaš Horvat kaže:

  dobar dan da li je mogu prijavim nešto za vas
  moj komšija pravi spratna kuća bez oluka javilismo neki dan na telefonu zamolili da stavi oluk zato što voda pada na moju krov ka o pomoćni objekti i šakt za bušeni bunar
  šta mogu radit protiv ovog probleme.Hvala

OSTAVITE KOMENTAR

34 + = 36

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: