Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici

Oko 30 nastavnika i 400 učenika iz osnovnih škola “Sečenji Ištvan”, “Matko Vuković” i “Đuro Salaj” iz Subotice te “Hunjadi Janoš” iz Čantavira i “Vuk Karadžić” iz Bajmoka tokom proteklih 18 meseci učestvovalo je u projektu pod nazivom “Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici” čiji je cilj osnaživanje i inkluzija Roma.

“Mobilisali smo pet osnovnih škola kako bismo govorili o različitostima. Kako? Kroz interkulturalni dijalog, kroz pisanu reč, kroz crteže… Oko 400 dece koja pohađaju nastavu od 3. do 8. razreda učestvovalo je na konkursu na temu: “U mom gradu žive ljudi”. Pristigli radovi bili su fantastični. A kako bismo i školama olakšali da govore o interkulturalnosti, te da svojim učenicima to i vizuelno dočaraju, te škole su dobile interaktivne table sa projektorima”, kaže Stevan Nikolić, asistent projekta ispred Edukativnog centra Roma u Subotici.

OŠ “Sečenji Ištvan” edukovala je 30 pedagoga iz pet škola koje su učestvovale u projektu, a oni su organizovali radionice na kojima su đacima ukazali na značaj i prednosti uvažavanja različitosti. Sa tim ciljem pripremljen je i Rečnik interkulturalnosti “Mozaik” koji je odštampan na srpskom i romskom, kao i na svim jezicima nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini.

“Na radionicama smo izradili tri slagalice: jezičku, istorijsku i interkulturalnu sa ciljem da stvorimo mrežu interkulturalnih škola, da nastavnici ojačaju učenike na ovom polju kako bi se bolje upoznali, razumeli i lepše živeli jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih”, kaže Vesna Vajs, direktorka OŠ “Sečenji Ištvan”.

Projekat “Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici” trajao je 18 meseci, a zajednički su ga sproveli grad Subotica i Edukativni centar Roma u okviru programa koji realizuje Stalna konferencija gradova i opština, a finansira Evropska unija sa ciljem osnaživanja i inkluzije Roma.


RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 6 =