IPA program Two zoos

U okviru IPA programa prekogranične saradnje R. Mađarske i R. Srbije, u zoološkom vrtu na Paliću, obeležen je završetak realizacije projekta HUSRB/0901/221/168 Dva evropska zoološka vrta u funkciji obrazovanja i zaštite životne sredine. Prekogranični partner zoo vrtu i glavni nosilac projekta bio je Grad Segedin, dok su u realizaciji učestvovali Vadašpark Seged, i osnovne škole Ivan Milutinović, Majšanski put, Miroslav Antić, Sečenji Ištvan, J.J. Zmaj i I.G. Kovačić iz Subotice i Palića.

.

Projekat je realizovan od 01.10.2010. do 30.09.2011. Vrednost projekta je 139 860,00€ od čega 85% finansira Evropska unija.

.

U periodu od godinu dana realizovano je nekoliko aktivnosti. Najobimnija je bila razmena školske dece. Sastojala se iz 18 jednodnevnih termina tokom aprila i maja kada su deca iz Segedina i Subotice posetila Vadašpark i Zoo vrt Palić. Ukupno je u programu učestvovalo preko 6500dece. Svim učesnicima je bio obezbeđen prevoz, hrana i programske aktivnosti u vrtu. Obuhvaćena su deca različitog etničkog, demografskog i socijalnog porekla, uzrasta od 8 do 15 godina.

.

Osim razmene dece, realizovana je i razmena radnika dvaju zooloških vrtova. U 4 grupe po tri dana u Zoo vrtu Palić boravili su radnici Vadašparka i zajedno sa domaćinima učestvovali u radu vrta razmenjujući znanje, iskustvo i tehnike rada.

Zahvaljujući sredstvima projekta, u zoo vrtu Palić, izgrađena je nova štala za konje sa učionicom u manježu. Učionica je namenjena učesnicima obrazovnih programa vrta i ima kapacitet od 30 đaka i kompletno je opremljena za nastavne aktivnosti savremenim učilima.

Najveći uspeh ovog projekta je otvaranje granice dvaju zemalja i prevazilaženje stereotipa. Utisci učesnika u projektu su više nego pozitivni i svakako da će rezultirati većim brojem dolazaka gostiju iz Mađarske.

.

Zoološki vrt se zahvaljuje partnerima, saradnicima i svim učesnicima na projektu.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR