Ipsilon krak počinje da se gradi sedmi put

Radovi na obilaznici oko Subotice, poznatoj kao ipsilon krak, možda će ipak, sedmi put, početi ove godine. Iako najavljen za april, tender za izvođača radova, kao i za izradu dela projektne dokumentacije, raspisan je u avgustu ove godine. Od tri prijavljena ponuđača, posao je dodeljen konzorcijumu na čijem čelu je „Vojput” iz Subotice. Informacija o ovome objavljena je 25. oktobra na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i na portalu javnih nabavki, i ukoliko neko od ponuđača nije zadovoljan do 4. novembra može da podnese zahtev za zaštitu prava ponuđača.

ovce-na-trasi-y-kraka

Ovce na trasi Y- kraka

Ukoliko ne bude primedaba na izabranog izvođača, Ministarstvo će sa njim zaključiti ugovor 10. novembra ove godine. U tom slučaju radovi počinju odmah po zaključenju ugovora, uz rok za završetak od 100 dana.

U ovoj fazi predviđena je gradnja leve trake obilaznice, i to od kružne raskrsnice na ukrštanju sa Bikovačkim putem do petlje „Subotica – jug”, kao i usluge izrade projektno-tehničke dokumentacije za levu traku autoputa E-75, deonice od graničnog prelaza Kelebija do petlje „Subotica – jug”, navedeno je na sajtu Ministarstva. Za ove namene prema ranijim izjavama bilo je predviđeno 197 miliona dinara, dok je ponuda izabranog ponuđača 123,5 miliona dinara.

U pisanom odgovoru na pitanja „Politike”, Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da je javnom nabavkom predviđena rekonstrukcija petlje „Subotica – jug”, završetak saobraćajnice u dužini od jednog kilometra od navedene petlje do ukrštanja ipsilon kraka sa Bikovačkim putem, kao i izgradnja kružnog toka na ovoj raskrsnici. Radovi uključuju i postavljanje javne rasvete, saobraćajne signalizacije i ostale potrebne radove.

Projektna dokumentacija obuhvata snimanje izvedenog i izradu predmera za završetak svih radova. Projekat isto tako obuhvata i povezanu saobraćajnicu između ipsilon kraka i postojećeg puta Subotica – granični prelaz Kelebija.

Nakon procene izvedenih radova i izrade projektne dokumentacije, kako kaže Kern, biće jasno koliki je iznos potreban za završetak ipsilon kraka, a da je cilj Ministarstva da radovi budu okončani u naredne dve godine.

Gradnja ipsilon kraka započeta je još 1990. godine, ali se njegovih 23,6 kilometara puta koji „obilazi” Suboticu i saobraćaj direktno vodi ka graničnom prelazu Kelebija, iz različitih razloga pokazalo kao nesavladiva deonica. U poslednjih 26 godina izgrađena je tek polovina, oko 11 kilometara, a radovi na toj deonici različite političke garniture započinjale su bar šest puta.

Najviše je, ipak, urađeno još 1990. godine kada je upravo „Vojput” odjednom asfaltirao pet kilometara. U međuvremenu, delimično je menjana trasa obilaznice, što je uslovilo i zbrku u dokumentaciji, ali i na terenu sa eksproprijacijom i izmeštanjem objekata koji su se našli na deonici. Kern kaže da je eksproprijacija završena, osim u slučaju tri parcele čije rešavanje je u toku, navodeći da to nije prepreka za izvođenje ponuđenih radova.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. ice kaže:

  Zar neki jos veruju u bajku zvani “Y krak” ??? Svima je jasno da nam sve pare odlaze na jug gde nije problem graditi auto puteve po planinama, busiti tunele, graditi mostove, a kod nas gde je sve ravno nisu u stanju da urade nekoliko kilometara!!! A sada se opet hvale sa jednim kruznim tokom, i 1 km asfalta…Sramota!

 2. stormwatch kaže:

  HAHAHAHAHahhahahAHAHHAHAHAhhahahahAHAHAHAHAHAHahahaHAHAHAHAHAHAHAhahahahahAHAHAHAHAHAHAHAHA

 3. miklosmiklos kaže:

  samo nek se gradi! sns bar nesto radi za raazliku od onih proslih giliptera i loopova

 4. Coyote Nervosius kaže:

  mogli su lepo sa kelebije, požarnim šumskim putem do makove sedmice, pa prema paliću ….. oko 80% je državno zemljište ….. ali eto, pojedini nisu mogli da se ugrade, jer kad su izabrali trasu, onda su gospoda otimala u bescenje zemljište da bi skupo preprodali, i onda kad je narpd saznao, zbog toga je došlo do zastoja

 5. Djuka kaže:

  jebote, tek sad shvatam koliko je sir Oliver ispao posten: rekao je lepo da svoju politicku buducnost veze za izgradnju Y kraka i gle, stvarno.
  ni njega (ni Tadica, ni DSa pride), ni kraka.

 6. JAPAJA kaže:

  Gospodo oboleli od komunizma i zutih pataka a sta ako se posle ovog sedmog pocetka krak zavrsi da li ce mister suboticki dojcland koji zivi u subotici i njemu slicni a prodaje nam pricu kako mu je lepo u njegovom dojclandu izaci sa pricom kao i do sada za mnoge stvari da su njegovi izgradili 90% samo je trebalo ovih 10%. Zivi bili pa videli. Nije 100 dana 20 godina pa da ne docekamo.

 7. ovca kaže:

  SLIKA JE POBEDILA!!GENIJALNO

 8. Rasputin kaže:

  Definitivno se bliže izbori.
  ‘Ajmo da se pdsetimo šta se tada radi: Ctrl+Alt+Del za mozak pa sve jovo nanovo…

 9. jana kaže:

  zavrsice ovo Laban/ vucic. videcete. bice slikanja za svakih par kilometara. ali nema veze neka se slikaju samo da Y krak konacno bude gotov.

 10. laki kaže:

  e boga mu …. al su nasi ovce za sisanje

 11. punisher kaže:

  ovaj Y krak se duze gradi nego kineski zid. Mora da ce i potrajati 😀 😀 😀

 12. adkersu kaže:

  Slika je prava. Vođa i birači.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 1 = 8