Iskustvo sticao u Mađarskoj i Švedskoj

Subotički košarkaš Bojan Šormaz nakon odlaska iz srpske košarke iskustvo je sticao u mađarskim ekipama Debrecenu i Jasberenju i švedskom White Eagles.

Košarkom je počeo da se bavi u Sinalco starsima, potom je prešao u Su koš, a kao junior i senior je igrao u Bačkoj Topoli. Zahvaljujući dobrom nastupu na turniru u Budimpešti krajem 2006. godine dobio je poziv da karijeru nastavi u Mađarskoj.

 

– Prvo sam zaigrao za Debrecen. Znao sam da imaju dobru ekipu, poznavao sam i grad tako da mi nije bilo teško da se priviknem na novu sredinu. Ipak zbog finansijskih problema tim je bio prinudjen da predje u 1b ligu. Iako smo igrali u nižem rangu, pružili smo dobre igre i vrlo brzo smo se vratili u najviši rang. Imao sam punu slobodu u igri na poziciji plejmejkera, bio sam okružen dobrim igračima koji su igrali u prvoj ligi, tako da nije bio problem da se uklopimo i sporazumemo na terenu. Imao sam 13.8 poena po utakmici, uz dve asistencije i po jednu ukradenu loptu po utakmici —priča Bojan.

 

Nakon Mađarske odlučio je da se oproba u novoj sredini. Izbor je pao na Švedsku. Zaigrao je za ekipu White Eagles u Stokholmu u kojoj su glavnu reč imali prvenstveno igrači iz Srbije i Crne Gore.

 

– U Stokholmu sam se osećao kao kod kuće, jer sam bio okružen našim ljudima. U ekipi je bilo nekoliko Šveđana, ali je tim bio prvenstveno zasnovan na našim igračima. Igrali smo veoma brzo i atraktivno, a sve zahvaljujući mladim košarkašima iz Srbije i Crne Gore koji su igrali u našoj Prvoj ligi. Zahvaljujući tome smo bili mnogo dominantiniji u odnosu na ostale ekipe i uspeli smo da budemo prvi u 1B ligi u sezoni 2008./2009. godine, nakon čega se ekipa plasirala u Elitnu ligu. Drago mi je što sam omogućio ekipi da se plasira u viši rang.

 

Prošlu sezonu ponovo je igrao u mađarskoj ligi za ekipu Jasberenj koja je nakon deset godina postojanja uspela da uđe u društvo najboljih.

 

– Dovedeni su mladi igrači i tri iskusna stranca, tako da smo na kraju uspeli da ostvarimo cilj i da opstanemo u najvišem rangu. Pošto sam dobio mađarsko državljanstvo igrao sam kao domaći igrač. Igrao sam 14 minuta po meču i imao sam malo drugačiju ulogu. Moji zadaci su bili da čuvam protivničke najbrže igrače i da igram presing na organizatorima igre protivničkih ekipa. Mislim da sam dobro odrađivao i te zadatke, a za moju igru je mnogo značilo to što smo igrali protiv kvalitetnijih ekipa kao što su Solnok, Falko, Kormend i drugi. Uslovima u Jaseberenju sam prezadovoljan. Trenutno sam na odmoru, ali ću uskoro početi sa individualnim treninzima. Još uvek ne znam gde ću nastaviti karijeru, moj menadžer vodi računa o tome i kada se pojavi dobra ponuda on će me obavestiti – kaže Bojan koji je za Jesberenj odigrao 25 zvaničnih utakmica i za 14 minuta je prosečno beležio 3.9 poean, 1.5 asistencija i 1.2 ukradene lopte.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR