Ispitati zakonitost objavljivanja imena poreskih dužnika

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti najavio je danas da će ispitati zakonitost objavljivanja imena poreskih dužnika u Subotici na internet prezentaciji lokalne samouprave.

 

Kako izjavio zamenik poverenika Aleksandar Resanović, pokrenut je postupak nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nad Poreskom upravom Subotica, nakon što je služba lokalne poreske administracije objavila spisak sa ličnim imenima i još nekim podacima o ličnosti poreskih dužnika.

 

poverenik

"Ovlašćena lica poverenika će izvršiti nadzor u poreskoj upravi u Subotici u toku iduće nedelje, sačiniće zapisnik i nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica poverenik će odlučiti da li ima mesta sprovođenju nekih od mera iz nadležnosti poverenika", rekao je Resanović dopisniku Tanjuga.

 

Služba lokalne poreske administracije u Subotici krajem nedelje objavila je spiskove pravnih i fizičkih lica i preduzetnika koji po osnovu javnih prihoda Subotici duguju više od 1.000 dinara.

 

Prema objavljenom spisku, 1.505 pravnih lica duguje više od 500 miliona dinara, 12.523 fizička lica duguju 260 miliona, a 1.223 preduzetnika 47 miliona. Ukupan dug po ovim osnovama iznosi 878 miliona dinara.

 

Ovo je drugi put da Služba lokalne poreske administracije objavljuje ovakve spiskove.

Kako je Tanjugu izjavila šefica ove službe Anka Trifunović, zajedno sa spiskovima ovoga puta je objavljeno i obaveštenje o razlozima objavljivanja spiskova, a u kojem se pozivaju na Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

 

Prema njenim rečima, ova služba mora kvartalno, sa presekom stanja na poslednji dan u poslednjem mesecu kvartala, da objavi obaveštenje o iznosu poreskog duga svih poreskih obveznika, čime po njihovom tumačenju, obaveza čuvanja službene tajne nije povređena.KOMENTARI

  1. sokak do sokaka kaže:

    Da li ćese ispitati zakonitost koriščenja ličnih podataka u slučajevima kada JP Čistoća preko privatnog advokata Radićević Vidaković Hadnađ preti tužbama za 100 dinara i sudskim troškovima  od 3000 din?

  2. XY kaže:

    Naravno da te "platiše" treba zaštiti jer nema smisla da se sramote, ako uopšte znaju šta to znači sramotiti se. Mnogima od njih nije sramota da svoje radnike plaćaju po 150 evra mesečno, pa ih čak i ne prijave. Takve "biznismene" stvarno teba zaštiti,umesto da se izvedu u centar grada i dobro reflektorima osvetle da ih svi građani vide. To nisu kriminalci na malo???

  3. dr,no kaže:

    @xy .pa ovu kritiku treba uputiti srpskim političarima koji su nam doveli razne investitore :poput ,dunkelmotora,boša i ko zna još kojih preduzeća ,koji isto izrabljulje radnike kako ti pišeš za 150-200 evra.Pa zar oni nisu kriminalci jer su stranci??? A da li plaćaju poreze ili su još ioslobođeni i toga?

OSTAVITE KOMENTAR