Ispitivanje zagađenosti zemljišta

Kako prenosi RTV stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Subotici prvi put će ispitati da li ima opasnih materija u dvorištima i na igralištima 24 osnovne škole koje pohađa 11.700 đaka.
Prema najavi Morane Miković, direktorke Zavoda za javno zdravlje u Subotici, na danas održanoj konferenciji u Gradskoj kući u Subotici, stručnjaci će sa dubine od 30 centrimetara, uzeti uzorke zemljišta kako bi utvrdili da li u školskim dvorištima ima olova, žive, arsena ili drugih materija koje predstavljaju opasnost po zdravlje dece.

Slika

"Ovo je prvo istraživanje kojim će biti utvrđen kvalitet i zagađenje zemljišta u Severnobačkom okrugu, sa ciljem utvrđivanja i praćenja prisustva materija opasnih po zdravlje", izjavila je Zorica Mamužić Kukić, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u Zavodu za javno zdravlje u Subotici.

Projekat pod nazivom "Ispitivanje kvaliteta zemljišta u dvorištima osnovnih škola na teritoriji grada Subotice", otpočeo je 1. novembra, a trajaće do 31. decembra ove godine.

Za ovo istraživanje, Zavod za javno zdravlje obezbedio je 50.000 dinara, grad Subotica 150.000, a Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj milion dinara sa ciljem zaštite i unapređenja zdravlja dece.

Izvor: RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: