Ispod spomenika

Podno spomenika Caru Jovanu Nenadu, desile su se male promene. U pogledu izbora materijala i vegetacije, ova postavka podseća na one koje krase kruže tokove. Dosadašnje sadnice cveća često su služile nesavesnim građanima da između njih ubacuju papiriće pa će u tom pogledu komunalcima nova dekoracija biti lakša za održavanje. Što se tiče estetike, Subotičanima ostaje da daju svoj sud.KOMENTARI

 1. Ceca kaže:

  Neka se zamene jos daske i bice lepo a gradjani neka neizigravaju stoku i nek nebacaju smece gde god stignu

 2. Hetman kaže:

  Ne vidim u čemu je problem što se tiče estetike

 3. Spominjanje kaže:

  Sto se estetike tice problem je kreacija, tj.izgled spomenika sama po sebi i njegovo plasiranje na mestu na kojemu se nalazi.Spomenik nema samo estetski problem, vec je i njegov istorijski kontekst problematican. Los spomenik je takodje spomenik necemu.

 4. Megille kaže:

  Dobro, eto i Hrvati imaju spomenik u Subotici ,naime on je bio Hrvat poreklom isto kao Damjanić ,Mišić i ostali ‘velikani’ -došli sa franjevcima nakon što su Turci izgubili ove teritorije. Pogledajte dobro spomenik tamo je istorijski Hrvatski grb. Ali ima još plagijata u gradu.Naime ispred srednje škole kod Vojvođanske Banke kod Opštine postavljen je spomenik ‘Oslobodiocima 1918 ‘ ali za spomenik je korišćena figura Mađarskog vojnika koji je preinačen u ‘srpskog osloboditelja ‘ Treba napomenuti da sve ove spomenike je ‘projektovao’ arh.Petrov Saša kada je bio u vlastima sa bivšem gradonačelnikom Kasa Jožefom…

 5. Crni kaže:

  Pa neka bude Hrvat ako ti je tako miliji. I Vojvoda Mišić i Damjanić. (Mada kažu da je Damjanić rekao: sve Srbe treba pobiti a kad ja budem poslednji, pucaću sebi u glavu)

 6. Theo kaže:

  @Megille
  Ne želim da ulazim u raspravu, ali mi se čini da je ovde napisan niz gluposti. Počevši od porekla Jovana Nenada, pa do porekla spomenika. Koliko se sećam sa nekih starih slika grada, taj spomenik je stajao još pre II svetskog rata na trgu, pa je posle istog sklonjen i stajao u nekom dvorištu i propadao. A kako sam ja čitao, Jovan Nenad Crni je bio Srbin (kao i Subota Vrlić) kome je teritoriju dao Habzburškog car kada je ugarsko-češko carstvo propalo (posle bitke kod Mohača),a kao poklon za uspehe u odbrani carstva od Turaka. Tako da je u 16. veku Bačka bila jedina slobodna srpska teritorija. Fabijan Literat je verovatno bio Hrvat.

 7. croat kaže:

  Kako god spmenik vamo spomenik tamo, Srbin Hrvat il pingvin, potreba da se oko spomenika uredi ovako je vise odraz gradjan nego njegove vlasti. SNS ili neko drugi nije kriv to sto mi bacamo smece svuda i unistavamo nase zajednicko dobro

 8. Megille kaže:

  @ Crni : U pravu si Damjanić je bio Hrvat iz Crne Gore…Uostalom kao i mnogi drugi poput Meštrovića i ostalih .
  @ Theo nije mogla biti u 16 veku Bačka jedina srpska teritorija jer nije se nalazila u okviru Srbije koja je formirana kao država tek 1878 godine bez te teritorije …

 9. Istina... kaže:

  Zanimljiv početak teksta: “Podno spomenika Caru Jovanu Nenadu, desile su se male promene.”

  Male promene!? Crveno, belo, zeleno.

  Sećate se mog komentara prvi put na ovom portalu objavljenom 19. septembra o.g.? “Pripajanje Vojvodine Novoj Austrougarskoj teče po planu.” Od tada je počela hajka Agenture na Istinu.

 10. stormwatch kaže:

  Lepo uređeno nema šta. Ali ja bih više voleo da vidim žuti kamen tamo gde je crveni tucanik ili šta je već to….ne zato što sam pristalica stare dobre Demokratske Stranke nego zato što bi žuto-belo lepo oslikavalo Vatikansku zastavu.

 11. Megille kaže:

  Da Trianonski sporazum važi 100 godina ,nakon toga predviđeno je vraćanje stanja na prijašnjo stanje pre 1918 . Ali nešto ovde ipak ne štima. Naime predmetne teritorije nisu isključivo pripadali Mađarskoj državi jer u tom periodu bili su u skolopu Austrougarske…I zbog toga je i čudna ta silna Mađarska investicija i interesovanja u Vojvodini pogotovo u Subotici. ( jer i druda strana investicija idu preko Mađarske države ) Mnogo toga se ne kaže narodu ,i mnogi samo nagađaju ,dok oni koji su direktno uključeni u te investicije znaju ali čute…

 12. Hrvoje Macanović kaže:

  Prethodni komentari dali su mi ideju kako pomiriti ove večito nezadovoljne… Klupice oko spomenika trebalo ofarbati u različitim kombinacijama. Svaku od 3 letve ofarbati drugačijom bojom. Predlažem sledeći raspored:
  a) crveno – plavo – belo,
  b) crveno – belo – zeleno,
  c) plavo – belo – crveno,
  d) belo – plava + tarana … i sve tako ukrug dok ima leca. 🙂

 13. Hetman kaže:

  @Hrvoje
  Neka hvala, kombicaiju su pogodili 😉
  @Theo
  Pokažite te slike o spomeniku pre II svetskog rata, molim Vas. I pročitajte ponovo knjigu iz koje ste istoriju učili. Nije Subotica pripadala tzv. “ugarsko-češkom carstvu”, nego Kraljevini Mađarskoj, da budemo tačni. Drugo, ako je carstvo propala posle Mohačke bitke, šta i gde je Car Jovan Nenad “odbranio”. Dokažite Vaše tvrdnje molim Vas.

 14. Čolović kaže:

  Prema komentarima na ovaj naslov odnosno vest, izvukao sam zaključak da je Subotica jedan evropski, multikulturalan i nadasve tolerantan grad, koji prihvata svaku razliku. Baš se trpimo međusobno, da ćutimo kako je sada, jer može biti mnogo gore.

 15. Istina... kaže:

  Čoloviću, Subotica od sveg tog “evropejstva”, “multikulturalnosti i “nadasve tolerantnosti” nestaje!

 16. bravisimo kaže:

  Lepo je uradjeno, komplet spomenik je ukras centra grada.

 17. Kamenorezac kaže:

  Suboticani mogu biti sretni i zadovoljni sto im centar grada nije okicen spomenicima kao recimo u Skoplju. Gradjani Subotice su pocasceni skulpturom samo jednog “cara” ( ni manje ni vise nego bas cara) i to im trenutno zadovoljava kulturno-istorijske apetite. Mada nije iskljuceno da ce u nekoj bliskoj buducnosti Subotica nadmasiti Skoplje i dobiti vecu kolicinu kojekakve pseudo istorije u kamenu i bronzi. Uglavnom “istorijske” licnosti ciji lik i delo nisu dovoljni ni za jednu prostiju recenicu u nekoj fus-noti udzbenika istorije.

 18. Hetman kaže:

  @Theo
  Hvala za linkove.
  Oho, wikipedia na srpskom… Da vidimo…

  “Не зна се тачно ко је био Јован Ненад. Он сам је тврдио да је потомак византијских и српских владара. Неки савременици су га сматрали изданком српских деспота, а други човеком ниског рода.”

  … zanimljivo od jednog Cara. Hajde da vidimo dalje…

  “Он се одмах после Мохачке битке појавио између Тисе и Дунава”

  … tu je ključni izraz “pojavio se” kako ja vidim. Razmišljam o tome šta to znači “pojaviti se” u tuđoj zemlji posle bitke.

  “Тиме је створио једну краткотрајну независну државу, за чију је престоницу изабрао Суботицу.”

  … dakle “vladao” je nešto manje od godinu dana, ko zna kako, pa je dobio spomenik i to ne bilo gde nego u centru grada baš u periodu posle prisajedinjenja. Jer valjda, iz nekog razloga, ovom gradu je tada to trebalo.
  Hvala lepo za linkove, potpunio sam se osvetlio.

 19. Čolović kaže:

  Za kratkovide (plitkoumne), moj komentar je bio ironičan.

 20. Istina... kaže:

  @Čolović

  Za pisanje treba dara, a ja ga u Vašem nešto ne vidim. I nema ga, čim morate da naknadno pojašnjavate šta ste hteli njime da kažete. Ili, prosto, u komentaru nema ironije.

 21. Čolović kaže:

  @istina…

  Čist cionizam.

 22. Suboticanin77 kaže:

  Bog, sacuvaj, pomiluj. Znaci: kraj godine i treba dati pare za komso itd. Sve je jasno i logicno… Strasno

OSTAVITE KOMENTAR