Ispostavilo se da su nađeni papagaji veoma vredni

Pokušaj krijumčarenja 11 živih papagaja u Republiku Srbiju sprečen je nedavno na graničnom prelazu Bački Vinogradi. Žive ptice su otkrivene prilikom detaljne kontrole jednog automobila subotičkih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica srpskih državljana.

amazona albifrons

Papagaji, umotani u pletene džakove za krompir, bili su sakriveni u torbi koja je bila u prtljažniku, u rezervnom točku, na podu ispod suvozačevih nogu i u unutrašnjem džepu jakne koju je vozač imao na sebi.

Ispostavilo se da pet primeraka pripada vrstama zaštićenim CITES konvencijom. Među njima su tri primerka vrste amazona albifrons, koji na tržištu dostižu cenu i do 800 evra. Zaplenjena su i dve jedinke takođe zaštićene vrste neopsephotus bourkii i šest primeraka aelopcittacus undulatus koja ne pripada zaštićenim vrstama.

Ptice su zbrinute u zoološkom vrtu na Paliću.

Taj vid šverca u svetu se ubraja u jedan od najunosnijih oblika ilegalne trgovine.

Po podacima Međunarodne kriminalističke policijske organizacije – Interpol, ilegalna trgovina ugroženim vrstama spada među privih pet ilegalnih aktivnosti na globalnom nivou po ilegalno stečenom kapitalu.

Opstanak divljih vrsta u prirodi sve češće direktno ugrožavaju organizovane kriminalne grupe kroz krivolov i krijumčarenje, kako živih primeraka, tako i njihovih delova i derivata.

Glavna područja iz kojih se divlje vrste uzimaju iz prirode i kojim se snabdeva svetsko ilegalno tržište divljim vrstama jesu podsaharska Afrika, Južna Amerika i jugoistočna Azija.

Ilegalna trgovina ne bi postojala u predmetnim razmerama da, s druge strane, kao glavni uzrok tog problema ne postoji nezasita potražnja na tržištu potrošača, prvenstveno u Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama, ali sve češće i u Aziji.

Treba reći da se, na primer, cena makaki majmuna na crnom tržištu kreće oko 3.000 evra, dok retke vrste papagaja mogu dostići čak 30.000.

Baš tu vrstu majmuna otkrili su srpski carinici su na graničnom prelazu Horgoš, kada su sprečili pokušaj krijumčarenja šest primeraka berberskih makaka majmuna (tri mužjaka i tri ženke). Tada su carinici iz Odeljenja Uprave carina za suzbijanje krijumčarenja detaljnom kontrolom vozila srpskog državljanina iz Lazarevca na ulazu u zemlju iz Mađarske, u gepeku pronašli šest majmuna skrivenih u dve plastične gajbe.

 

DnevnikKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR