Ista roba, ista radnja – ali dve različite cene

Isti proizvod u različitim gradovima u Srbiji često ima i drugačiju cenu. Potrošačima je nejasno kako je moguće da isti proizvod različito košta u, na primer, Subotici i Leskovcu.

 

Zbog niskog standarda i slabe kupovne moći, trgovci sve pažljivije određuju cene. To je osetljiv posao, jer je ekonomska kriza donela i pad prometa. Ipak, najveći gradovi uglavnom su i najskuplji.

 

Što manja radnja, to je veća cena. Ali, dešava se i da identični artikli, istih proizvođača u prodavnicama podjednake veličine istih trgovinskih lanaca u različitim mestima imaju različite cene.

 

U trgovinama u zemlji svinjetina je u aprilu bila najskuplja u Leskovcu, više od 480 dinara, a najjeftinija u Sremskoj Mitrovici – 75 dinara manje.

 

Novosađani su za 92 dinara pili najskuplje mleko, Leskovčani najjeftinije i plaćali su ga za trećinu manje. Najskuplje ulje bilo je u Nišu, a najjeftinije u Pančevu sa razlikom od 14 dinara. Novosađani su prašak za veš plaćali 190 dinara a Leskovčani 44 dinara manje.

 

Ekomomista Goran Nikolić kaže da se veliki trgovinski lanci uglavnom odlučuju da ulažu u velike gradove gde računaju da će imati najveći promet budući da u njima imaju najviše platežno sposobnih ljudi.

 

– Interesantno da u Srbiji koja je relativno malo tržište trgovci formiraju cene u skladu sa potrebama i ukusima potrošača koji čak mogu biti i regionalno posmatrano različiti – kaže Nikolić.

 

U potrošačkim organizacijama smatraju da će jedino nova konkurencija u trgovini povećati izbor, oboriti cene i smanjiti regionalne razlike.

 

KamaticaKOMENTARI

  1. Kertvaros kaže:

    Svi faktori koji formiraju prodajnu cenu artikla nisu u svim gradovima potpuno identicni, pa prema tome ni cene.

  2. zorandjala kaže:

    beograd je tri puta jeftiniji od subotice ,ali nemojte kupovati u luksuznim buticima nego u obicnim radnjama,setite se kada su jabuke nosene u split i prodavane po 20din ati isti proizvodjaci su kod kuce u subotici trazili 40din.

OSTAVITE KOMENTAR