IT Karavan

Subotica je jedan od gradova koji je posetio IT karavan. Učenici OŠ  “Sonja Marinković”  imali su priliku da saznaju nešto više o prednostima i opasnostima korišćenja novih tehnologija u okviru putovanja IT karavana. U zaštiti dece na internet veliku ulogu pored nastavnika imaju i roditelji.

it zastita

“Imamo česte edukacije I učimo decu  kako da na bezbedan način koriste društvene mreže”, kaže direktor Osnovne škole “Sonja Marinković”, Pajica Bašić.

IT karavan u prvom ciklusu realizuje se u 15 većih gradova sa procentualno najvećim brojem mlađeg stanovništva, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanijom Majkrosoft.

“Preko 90 odsto dece praktično izlazi na internet, a njih 85 odsto ima mobile telefone koje koriste za izlazak na internet, igrice i razne vrste aplikacija. Jako su digitalno pismeni, ali sa druge strane nisu do kraja svesni opasnosti koje ih vrebaju. Nakon naših predavanja imali smo priliku da nam se deca nakon predavanja poveravaju da su imali neprijatna iskustva. Naša predavanja su usmerena naravno na to da promovišemo savremene tehnologije, kao jedan vid savremenog učenja i sazavanja, ali i obrazovanja, ali sa druge strane da ih upozorimo da različite vrste opasnosti vrebaju. Jako je važna uloga roditelja u ovom procesu i to smo u komunikaciji sa decom shvatili. Najbolji način je u edukaciji i radu u zajedničkom pristupu, kako sa nastastavnicima tako i sa roditeljima. Mi radimo na donošenju Uredbe o zaštiti dece na internetu kojom želimo da sva odgovorna lica i institucije koordinišemo i imali bolju prevenciju“, istakla je  Tanja Matić, državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija.

it karavan

IT karavan, projekat koji se realizuje u okviru kampanje Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, za razvoj informacionog društva „Pametno&bezbedno – Smart&Safe“, do sada je obišao dvanaest  gradova u Srbiji, a predstoji mu prezentacija  u Sremskoj Mitrovici, Šapcu i Loznici.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

54 + = 63

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: