Ivan Sarić rođen na današnji dan

Na današnji dan 1876. godine rođen je Ivan Sarić, prvi čovek iz Srbije koji je poleteo avionom koji je sam konstruisao i izradio.

Ivan Sarić je završio Trgovačku akademiju, živeo je i radio u Subotici. Od rane bavio se mladosti sportom. Bio je atletičar, rvač i jedan od osnivača fudbalskog kluba u Subotici. Kao poznati biciklista i motobiciklista takmičio se i pobeđivao na mnogim trkama širom Evrope.

Prilikom boravka u Parizu 1909. godine Ivan Sarić je upoznao pionire avijacije i oduševio se konstrukcijama njihovih aviona. Po povratku u Suboticu, odlučio je da i sam napravi avion. U jesen iste godine avion "Sarić 1" bio je gotov, napravio je elisu, a pocetkom 1910. godine ugradio je trocilindrični motor Delfos od 24 KS.

Na Gradskom trkalištu, u leto 1910. godine, Ivan Sarić je vršio prve probne letove istovremeno uvežbavajući se da i sam pilotira.

Tako je Ivan Saric nepunih sedam godina posle letova brace Rajt i pola godine posle leta prvog Jugoslovena Edvarda Rusijana, uspešno leteo na avionu sopstvene konstrukcije. Zadovoljan postignutim rezultatima priredio je javni let 16. oktobra 1910. godine, kome je prisustvovalo oko sedam hiljada građana Subotice.

Doživeo je duboku starost kao penzioner u Subotici. Bio je aktivan u sportskim i tehničkim društvima. Dobitnik je velikog broja priznanja.

Slika

Umro je u Subotici 23. avgusta 1966.godine u 91. godini života. Svojim delom Ivan Sarić se svrstava medu najznačajnije pionire jugoslovenskog vazduhoplovstva.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 89 = 93

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: