Ivana Dulić Marković još prošle godine upozoravala na opasnost

„Opasno je živeti u ovoj zemlji“: Bivša ministarka još prošle godine upozoravala na opasnost od aflatoksina u mleku


Neznanje, nečinjenje i bahatost države su opasni po život na različite, podmukle i nevidljive načine. Vrlo jednostavno bih to objasnila još jednim primerom. Dragi moji, sledeće godine nećete biti sigurni ni kad budete pili mleko.“ Ovo upozorenje je još 5. decembra prošle godine napisala na svom blogu Ivana Dulić Marković, nekadašnja ministarka poljoprivrede.

 

Ivana Dulić Marković je još 5. decembra 2012. upozorila da će u mleku biti povišen nivo aflatoksina
Ivana Dulić Marković  kaže da svu odgovornost za trenutno stanje sa mlekom treba da snosi ministar poljoprivrede Goran Kenežević.
Građani bi trebalo da insistiraju da on odgovara, jer ako se zatrpa ova priča, postavlja se pitanje šta je sledeće – kaže Dulić Marković.
Bivša ministarka objašnjava da su neznanje i nekompetentnost nadležnih službi osnovni uzrok njihovog ćutanja o posledicama koje po zdravlje građana može izazvati zaraženi kukuruz.

 

Šta je predvidela bivša ministarka poljoprivrede?

 

Dulić Marković je u decembru 2012. na sajtu „Agrarije“ navela da je zakonska obaveza države da prati i predvidi ovakve situacije. Ona je istakla da savetodavne državne službe nisu upozorile poljoprivrednike na rizik koji prati sušu „kad je u pitanju pojava gljivica Aspergilusa, niti kako da se postupa nakon žetve da bi se smanjila vlaga, a time i rizik pojave patogena i njegovih toksiških produkata“.

 

Ministasrtvo nije reagovalo, ističe bivša ministarka, ni na vesti iz drugih zemalja u kojima se od avgusta „paniči“ na ovu temu i poljoprivrednicima daju instrukcije kako da postupaju s kukuruzom da bi smanjili ili sprečili razvoj plesni. Ona je navela i da nas je „Ministarstvo poljoprivrede napravilo budalama dajući saopštenje da u uvoznim pošiljkama nema aflatoksina“ dok je on postojao u domaćem kukuruzu.

A šta je država trebalo da uradi krajem 2012?

 

TESTIRANJE: Trebalo je, prema rečima Ivane Dulić Marković, poslati slepe uzorke s poznatim koncentracijama aflatoksina svim laboratrijama koje imaju akreditovane metode kod ATS-a (ima ih oko 20) i tako utvrditi koje laboratorije imaju kapacitet za nezavisnu analizu.

 

KONTROLA: Zatim obezbediti budžet, koliki god je potreban, za monitoring, ali tako da svako može da testira svoj kukuruz u ovlašćenoj laboratoriji. Osim toga, država hitno mora da uspostavi monitoring nad svim kukuruzom i stočnom hranom u prometu, kao i da uspostavi Nacionalnu poljoprivrednu laboratoriju u Batajnici. Osim toga, navodi Dulićeva, neophodno je i da se ispita ko je finansirao medijsku kampanju o GMO kukuruzu da bi sakrio i zamaskirao prodaju kancerogenog kukuruza.

 

OODGOVORNOST I SMENE: Bivša ministarka je predložila da se hitno smeni direktor Uprave za zaštitu bilja jer je „potpuno nesposoban i nekompetentan“.

 

„Mislim da treba smeniti i novopostavljenog direktora Uprave za veterinu, jer i on se ne meša u svoj posao. Kad još bolje razmislim, treba smeniti i ministra, jer je on odgovoran za rad prethodne dvojice. A onda treba postaviti komepetentne ljude“, napisala je ona na svom blogu.

 

Druga mera je smena direktorke poljoprivredne savetodavne službe u Vojvodini i direktorke IPN-a (Institut za primenu nauke u poljoprivredi, prim. nov.), jer se silni novci bacaju na službu koja je jedino sposobna da izveštava i to onda kad je kasno.

Šta država sada mora da uradi?

 

Dulić Marković je pre nekoliko dana (17. februara) postavila novi blog u kome je navela 13 mera koje sada treba preduzeti. „Kad su već ćutali i nisu ništa uradili osim što su lagali“, država mora hitno da uradi sledeće:
1. Hitno objaviti istinu.
2. Hitno staviti zabranu na promet svog mleka proizvedenog u Srbiji.
3. Hitno uvesti mleko iz EU, nikako ne iz regiona.
4. Dati preporuku seljacima da hrane krave kabastom stočnom hranom i drugim zamenama kukuruza kao što su soja, ječam, pšenica.
5. Pozvati SGS (laboratorija za kontrolisanje kvaliteta svih vrsta roba, prim. nov.) i platiti im koliko god traže da uspostave sistem kontrole.
6. Kontrola mleka kod svih otkupljivača.
7. Krenuti s kontrolom kukuruza na ulazu u fabrike stočne hrane.
8. Kod izvoznika se obavestiti u kojim skladištima je nezaražen kukuruz.
9. Dozvoli uvoz sojine sačme kao najadekvatnije i najjeftinije zamene za kukuruz.
10. Krenuti s kontrolom mesa.
11. Ministarsvo finansija da obezbedi novac ili preusmere celokupni agararni budžet na rešavanje ovog problema, da se plate kompenzacije seljacima i proizvođačima kukuruza i mleka
12. Raspustiti prognozno-izveštajnu službu i otpustiti sve koji su njen deo.
13. Smeniti ministra i sve druge državne sekretare, načelnika inspekcije, direktore i načelnike u Upravi za zaštitu bilja i Upravi za veterinu. Podneti krivičnu prijavu za ugrožavanje života građana.

 KOMENTARI

 1. emanuel kaže:

  khmmmm …. 
  nekako ne mogu da se pomirim da bivši ministar poljoprivrede uveze GMO soju i posle priča šta je dobro i nije za nas … a javno nas je trovao … 

  http://www.kurir-info.rs/ivana-dulic-markovic-uvozila-sam-mutant-hranu-clanak-68785

  http://www.ivonazivkovic.net/SOJA-TRECI-DEO.html 

 2. zorandjala kaže:

  gospodjice gospodjo da niste jesic i vi iz jednog legla a dok vam je davao pare knezevic je bio najbolji. oladite malo, pustite nas da disemo.

 3. CIRINELA kaže:

  Da se nešto iza brda valja, valja se. Nešto mi se kockice ne slažu pa rekoh ajde da podelim to sa vama. Na stranu što je sve ovo pokrenuto iz gubitničke strane na izborima ali …. 

  1. Na odstrel su 6 – 7  najvećih mlekara u Srbiji, a šta je sa preostalima a njih po zvaničnim podacima ima preko 200. Zar su se ispitivali samo njihova mleka?
  2. Da li je Viktorijin labaratorija ovlašćena, vojvođanska, Ješićeva, srpska ili ne ali zbunjuje me činjenica u čijim rukama je i da su upravo sad dobili 57 miliona evra kredita iz EU. Najveći kredit koji je nekoj firmi u Srbiji ikad dat.
  3. Pročitah negde kod genetski modifikovanih proizvoda nema aflatoksina. Koliko sam shvatio ne može da se pojavi. A nešto se sećam da nam je „Za bolji život“ u predizbornoj kampanji obećavao pričom o „genetskim modalitetima“. 
  4. Kreće li uvoz mleka i mlečnih proizvoda? Kreće. I koće da naj**e? Zna se. A ko će da profitira? Zna se.

  Imam ja još neka pitanja koja nemaju odgovora ali ….  

 4. emanuel kaže:

  i onda povezana vest sa ovim taj dan … 

  Vlada: Aferom prave prostor za GMO?
  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=02&dd=22&nav_category=12&nav_id=689135

   

 5. CIRINELA kaže:

  Još nešto bi da priupitam, ako može , pogotovo ove dušebrižnike i političke uzbunjivače.

  Da li je tačno da je do nedavno u Srbiji bilo dozvoljeno 0,5 mikrograma aflatoksina po litri a da je pod sloganom partije „za bolji život“ i ove gospodične „evropa nema alternativu“ smanjena 10 puta pa oznosi 0,05?

  Znači li to da smo i mi i bebe decenijama se trovali neispravnim mlekom. 
  I još nešto da citiram , pošto ono što ova gospodična prećutkuje

  „Zakonska regulativa u zemljama EU je ujedno i jedna od najstrožijih  za ovaj mikotoksin u svetu i iznosi 0.05 µg/l za konzumno mleko, dok u mnogim drugim zemljama kako evropskim, koje nisu članice EU (u koje spada i Srbija)  tako i ostalim kao što su SAD, Brazil, zemlje Azije, južne Amerike i Afrike koje poseduju regulativu za ovaj mikotoksin, dozvoljena vrednost je deset puta veća i iznosi 0.5 µg/l) “  Iz „SAVREMENA POLJOPRIVREDA“ ( I.D.M veoma poznat časopis )

  I pogledajte sad tabelu „zabrinutog“ , „zgroženog“ i „zapanjenog“ Ješića i „njegove“ podatke koji „drastično“ odstupaju. Toliko drastično da treba „srušiti vladu“ , svi podnesu ostavke …… ma streljati.

  http://www.goranjesic.net/vesti.aspx?id=1064

  Gospođo Ivana, ako bodrum majstori nisu pali za mnogo veće stvari , nema razloga da ovi padnu na ovome a pogotovo nema mesta panici koju vi sejete iz
  „prevelike“ brige za građanstvom.

  Koliko ste ovim uzbunjivanjem doneli „koristi“ proizvođačima ovakvim larmanjem tek će mo videti, po meni bolje da ste im besplatno podelili štrange pa da se obese a vas će posle svega ovog da „cene“ kao nepristrasnog „stručnjaka“.

   

 6. freelancer kaže:

  @CIRINELA, emanuel & svi ostali…

  Da li mi to zaista imamo „kratko pamćenje“ ili toliko površno prihvatamo stvari pa nam i najlogičnija pi*darija izgleda kao velika „afera“? Gde je u celoj priči LOGIKA? Šta sad, je li cela Srbija JNA pa onda važi ona maksima „u vojsci nema logike“?

  Ako se samo setimo filma Težina lanaca, koji se onomad i na ovom portalu pominjao, sasvim je jasno KAKO i ZAŠTO se sve ovo što se dešava zaista dešava…

  Dakle, mi POSTOJIMO zato da budemo nečije TRŽIŠTE!!! Tržište za njihovu robu, otpad, tržište jeftine radne snage, tržište za jeftinu kupovinu sirovine, pojedinih proizvodnih postrojenja, tržište za izgradnju montažnih „fabrika“ šrafciger industrije, tržište za uvaljivanje prljave tehnologije i TRŽIŠTE za jeftinu kupovinu Z E M L J E, koja je još nezagadjena u meri u kojoj je to u zemljama „savremene i napredne“ poljoprivrede…

  O ČEMU VI RAZMIŠLJATE? „Majstori“ su već toliko usavršili veštinu spinovanja da se narod „peca“ na svaku božju glupost koja mu se servira. I u ovom slučaju oko mleka, stvari su mnogo jednostavnije nego što se to misli, ali se od svega napravila velika halabuka zato da bi neko iz senke DEBELO profitirao…

  Suština je da se u shvatanju celog cirkusa postavi jednostavno pitanje: KO u celoj ovoj priči može (ili je tako hteo) da izvuče profit, učvrsti svoje pozicije ili uništi nešto ili nekoga? Jer, više se ništa u ovoj državi; ALI NIŠTA, ne radi za ČOVEKA, za gradjanina, za narod što bi se reklo, već se radi za interes, PROFIT odredjene grupe ili pojedinca. Nebitno da li je on stranac ili domaće go*no….

 7. emanuel kaže:

  Ne znam šta si hteo konkretno reći ? 😀 
  Svašta si malko čačnuo .. i to je to 😀
  Svestan sam ja i Težine Lanaca, i da smo zemlja trećeg sveta koja služi da se prljave tehnologije još malo iskoriste i nekome još donesu profita, i da tu sedi neko iz prikrajka i smeje se na naša pisanja… shvatajući kolko ustvari mi ne znamo ništa!
  Eto … to je bar što se teorije zavere tiče 🙂
  A na tvoje pitanje “ KO u celoj ovoj priči može (ili je tako hteo) da izvuče profit, učvrsti svoje pozicije ili uništi nešto ili nekoga? “  mislim da već možeš naći odgovor u mom prvom postu … 

 8. vvv kaže:

  Postoji rešenje da se u već spremljenu stočnu  hranu doda mineralna glina u prahu (zeolit) koja neutrališe uticaj toksina tako da ne bi bilo potrebe za uvozom soje, a popravio bi se kvalitet mleka i mesa. Mislim da je i Ješić spominjao tako nešto u jednom od njegovih intervijua na B92..

 9. CIRINELA kaže:

  Od CIRINELE za mozganje

  Ko muti u mutnom? 

OSTAVITE KOMENTAR