Iz dnevnika jednog ateiste

Kad ne bi bilo Boga trebalo bi ga izmisliti, reko je Volter verovatno uviđajući kolika je potreba čoveka za verom, uprkos tome što nauka iz dana u dan dolazi do novih saznanja a religija svoje uporište ima u knjizi staroj par hiljada godina. Svi narodi veruju, pa i oni najudaljeniji i izolovani u prašumi ili pustinji. Možda nemaju isto božanstvo ali im je jedno zajedničko. Verovanje da se naše postojanje ne završava ovozemaljskom smrću.

Socijalističko društvo u kom smo odrasli i živeli, stvaralo je čoveka koji će imati hrabrosti da se suoči sa svojim nestajanjem. Religija je i dalje bila tu, tada kao duboko privatna stvar svakog pojedinca. Zatvorena između zidova kuća i crkvenih dvorišta.

palic 85

Za većinu nas, Titovih pionira, razlika između konfesija nije bila vidljiva. U šarolikoj Subotici mnogi nisu bili ni sigurni kojoj crkvi bi trebalo da pripadaju. Jednom godišnje, u školi bi se prebrojavali po nekim pitanjima, pa i o nacionalnosti. Koliko je to bilo bitno, govori i to da su se uvek našli neki koji nisu bili sigurni pa su morali da pitaju kod kuće.

A samo nekoliko decenija pre toga, predratna višenacionalna Subotica živela je sa svojim podelama zacrtanim pre više vekova. Čak i unutar jedne nacionalne zajednice postojali su staleži koji su se mešali koliko i ulje i voda a jedino mesto na kom su zajednički boravili bila je – crkva. Srbi trgovci i Srbi zemljoradnici, Bunjevci zemljoposednici i agrarna sirotinja…Venčavali su se unutar svog staleža uvećavajući svoje bogatstvo. Nikako iz ljubavi. Mađarska aristokratija i obični prosti ljudi nisu čak govorili ni istim mađarskim jezikom. Tolike su bile klasne razlike.

crkva

Kakav je lom bio za taj stari svet kada je posle rata počelo mešanje i nastajanje jedne nove generacije – nacionalnih mešanaca i onih kulturnih, koje je popularna kultura dvadesetog veka ujedinila kao ni jedna ideologija pre.

Daleko od toga da nije bilo onih koji su nastavili da idu u crkvu ili na veronauku. Međutim, ništa značajno ili uzbudljivo se tamo nije dešavalo, za nekog klinca pogotovo. Bolji deo verskog života bio je onaj običajni. Božićne, slavske i ostale trpeze, bile su lepši deo saznanja o religiji. Odlazak u crkvu bio je već nešto drugo. Boga si trebao da se bojiš a tako su delovali i prizori sa ikona. Pogotovo razapeti Hrist koji izdiše u mukama, zakovrnuo očima ili kako je već ikonopisac dočaravao tu scenu. Dečaci su još mogli da se zainteresuju ako je Isus isprobadan strelama…Sve je to bilo impresivno ali na zastrašujući način. Sedamdesete su se bližile kraju a u bioskope je stigao “Isterivač đavola”, “Predskazanje” i novi talas horor filmova koji su motive tražili u toj atmosferi koju smo kao deca osetili u crkvi.

Danas, čini se, ne postoji sloga među nama oko toga šta je zapravo verovanje. „Ima nešto“, kako to ume da kaže savremeni čovek, daleko je od onoga što bi crkva smatrala dovoljnim za prelaznu ocenu. Isto tako, upražnjavanje verskih obreda i rituala ne čini nekoga ISTINSKIM vernikom. Pogotovo paganski rituali koje i crkva smatra praznoverjem. Isto tako pripadnost nekoj crkvi po krštenju i tradiciji ne čini nekoga VERNIKOM. I pored toga mnogi će svoje male običaje, brojanice, kalendare ili molitve za svoju i sreću svojih bližnjih nazvati DUHOVNIM životom iako ih oni ne vode ni u kakve više duhovne sfere.

Socijalizam jeste bio ateistički ali nam je i on nametnuo svoje ikone i dogme. Svaki zavet i reč je mogla da se pogazi ali ne i Titova. Zakuni se u Tita – tražili smo od drugara kada mu ne bi verovali.

sosov subotica 1978

Šta je bilo posle, manje više se zna. Novi talas verskog zanosa pokrenula je takoreći jeres – etnofiletizam. Ali to je već druga priča, ona bez kraja. Titovi pioniri su verovali u konačnu pravdu. Ne bi imali ništa protiv ni da se ona ostvari na nebu i da pobedi Hristovo učenje. To bi bilo sjajno, samo što želja za tim ne znači da u taj scenario iskreno verujemo. Čekamo dokaze.

crkve subotica franjevci

Pop Milivoje

pop milivoje subotica

Lansky

 KOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Mozda bi jednom za promenu u moru ateisticko paganskih prica i pripovedaka, trebalo preneti i pricu(price) nekog vernika, jer sve sto se danas cuje po medijima su upravo uglovi gledanja ateista…..apsolutno pogresni uglovi da dodam.

 2. Eclesia kaže:

  Majko nema Boga!
  Pa kako sine nema? Nema, stiglo naredjenje iz staba.
  (B Copic, Nikoletina Bursac, grubo po mom secanju)

  Pracovek je u nekoj vrsti primitivne religije trazio i nasao kakvo takvo objasnjenje za sve ono sto nije mogao da shvati niti da protumaci kauzalitete u svom okruzenju. Razvojem covecanstva razvija se i religija. Kako se covek uspinjao na jedan visi nivo tako ga je i religija pratila u stopu. Savim je logicno da je religija zapocela politeizmom da bi se vremenom racionalizovala i preobratila u monoteizam, cisto iz prakticnih i ekonomskih razloga. Postivanje jednog bozanstva je racionalnije i jeftinije nego zrtvovati citavoj ceti raznih bozanstava od kojih je svako imalo iskljucivo svoj vlastiti i vrlo uski resor. Odlican primer je razvoj religije od antickih mitologija, preko Judaizma, Hriscanstva i do islama. Klasi na vlasti je religija uvek sluzila kao legitimacija njenog polozaja i relacije prema nizim stalezima. Dokument o statusu Slobodnog kraljevskog grada Subotice pocinje klasicnom formulom – “Nos Marija Theresia Dei gratia regina” – “Mi Marija Terezija Bozjom miloscu kraljica” Pocinje sa pluralis majestetis kao sto je tada i bio red i jasno daje svima na znanje kako i zasto je ona kraljica, a ako neko to dovede pod sumnju, onda on sumnja direktno u Boga i Bozju volju, a to moze da ima vrlo gadne posledice. Ergo, niko nije dovodio pod sunju red i poredak koji je tada vladao. Danas su stvari na prvi pogled nesto drugacije ali ako dublje pogledamo videcemo opet praiskonsku teznju za spregom religije i vlastodrzaca. Mozda ne tako otvoreno kao ranije ali tendencija je savim uocljiva. Ono sto se je mene kao agnostika u Subotici posebno dojmilo u vreme SFRJ je cinjenica da iako je Bozic bio samo profani radni dan “Titovi pioniri” su dolazili u dane Bozica svecano odeveni u skolu i nosili ono najbolje sto su imali od odece i na taj nacin izrazavali svoj credo.

 3. vokille kaže:

  @Storme-što se odmah nalaziš prozvanim? Mora da se neki ateista skoro razneo, pojeo hrišćansko dete, ili pričao o evoluciji.
  Ovi turbo vernici su najveći problem, što sada nabijaju svima svoju veru u glavu, već par godina počinje taj trend u Subotici. Prvo podela dužijanci, sajentološki šator u centru grada, nabijanje još jedne krstače u centru, skup jezivih likova koji spopadaju pacijente ispred Subotiče bolnice i pametuju šta žene treba da rade po njihovim merilima, sada formiranje katoličkog univerziteta… Svojevrsna prskanja svetom vodicom trotoara posle parada u voljenoj prestonici, ili svećenje vode u vodovodu u Novom Sadu nisu ništa u odnosu na ono što trpimo već deceniju u subotici.

 4. Safet kaže:

  Cuj ovoga nauka iz dana u dan dolazi do novih saznanja. A nova saznanja o tome da bog ne postoji nemaju sve se svodi na neko vredjanje vernika.
  “nauka pokusava da razume nesto sto nase srce i dusa vec zna”

 5. Nikola kaže:

  Eee, moji Vi… Nikada Vam neće biti dosta zakeranja. Busate se i jedni i drugi u grudi kako ste (ne)vernici, a ovamo komentari… Jeste li bolji ljudi? Poklaste se u većini rasprava kojima nema ni kraja, a bogami ni svrhe. Inače, ja nisam vernik. Ja znam da Bog postoji. Ko ne veruje, neka traži dokaze. Meni ne trebaju. Prijatno veče ljudi.

 6. stormwatch kaže:

  @vokille

  U vasim izlaganjima vidim itekako prisutan uticaj paganizma i nordijskih religija. Katastrofa.

 7. Mister No kaže:

  Čovek je po zvaničnoj nauci razumno biće , za razliku od životinja. Mislim da svaki čovek u sebi ima folder za religiju . Živimo u vremenu koje relativizira Hrišćanstvo i marginalizuje ga. Đavo se oduvek bojao krsta. Za razne apsolutističke diktature ( komunisti, fašisti i druge vojne hunte ) vera je neprijatelj broj 1,bezbožnike je lakše kontrolisati. Mir Gospodnji vazda bio a Vama !

 8. Bem ti Budalu kaže:

  Poštujem iskrene vernike… ako takve naivčine uopšte postoje!(?)

  Današnji “vernici” su najobičniji licemeri i lažovi. Kakav je to vernik koji ne poštuje čak ni najosnovnije Božije zapovesti, niti je pročitao Bibliju. Ko sme da tvrdi da su baš svi “vernici” toliki šmokljani i šonje i da nikada nisu napravili preljubu? Zar nikada nisu poželeli tuđe, a lopova na svakom koraku! (videti Božju zapovest 7 i 8.) Pa pogledajte ovog nesrećnika što se potpisuje kao stormwatch, on je u inventaru svih gradskih portala, koliko je puta verbalno pljuvao po ljudima i “svedočio” o nečijoj nesposobnosti, lopovluku ili gluposti….(9. zapovest). Jebo ti takvog vernika kao što je stormwatch, koji nema pojma o veri, a najmanje o temi o kojoj polemiše – a polemiše stalno.

  Shvati već jednom da ovo nije novinska informacija gde se traži nepristrasnost i objektivnost. Autor ima pravo na lični stav. Osim toga, sve što je Lansky napisao je zabavnog karaktera, dakle, nije ni informacija, niti je naučno delo i nema smisla osporavati njegov lični stav i “prenositi priče nekog vernika”.

  Tvoja … palamuđenja odavno ne čitam. Kada poželim neku budalaštinu odem u cirkus i gledam klovnove.

 9. vokille kaže:

  @Storm- Moram prineti jednu hrišćansku žrtvu Selkiralju ili Hoduru, ti si svojevrsno prošle godine da se Turul ptica ispeče na ražnju . Ovo su drevni simboli mađarskog naroda, pre nametnutog hrišćanstva. Uostalom, hrišćanstvo je preuzelo i izmenilo neke tzv paganske običaje.
  Mada kad razmislim, i nemam više toliko vremena za prepiranje, više se smatram agnostikom. Da sam krizman, jesam, ali ne smatram se već više godina delom crkve. Jednostavno, ko čini dobro, može i da ga čini bez praćenja smernica nekih verskih spisa, ili bez slušanja bajki o večnom bogatstvu posle smrti itd.
  A ovo poistovećivanje komunizma sa ateizmom to je druga priča skroz…Najveći procenat ateista i agnostika je u Skandinavskim zemljama, i na Islandu, koje su naravno bile deo Varšavskog pakta, onda tu su Češka, Austrija…Naravno, tu je i Severna Koreja, mada oni veruju više u neki skroz drugi kult…

 10. stormwatch kaže:

  @budala

  Moram te razocarati i reci ti da mi koji smo vernici, jednostavno smo zadovoljni i radnosni ako smo prognani i prozivani razlicitim imenima zbog imena Isusovog. Neka tako i bude, jer tako Bog zapoveda! Moja vera ne zavisi od toga ko je na vlasti, ko me ponudio vecerom, castio picem ili mi ponudio polutke i kuruza. Vera se ne prodaje, vera zauvek ostaje.

 11. Lenin kaže:

  @Mister No. “vera je neprijatelj broj 1,bezbožnike je lakše kontrolisati”
  Aha,kako da ne.A vernike olako možete navesti da vrše grozna nedela u ime svevišnjeg.Pored toga mi nije jasno zašto katolička crkva toleriše peofiliju,i zašto Vatikan uporno zataškiva tu gnusnu pojavu među propatorima vere?!

 12. stormwatch kaže:

  @Lenin

  Da imate iole pojma koliko nemate veze sa zivotom iako mislite da nesto znate, znali bi da Katolicka Crkva ne tolerise pedofiliju i uopste ne zataskava tu pojavu. Medjutim samo da vam napomenem da su pedofilija i incest prisutni u svim aspektima drustva, a ne samo u Crkvi. Medjutim, mnogo gora je pojava i naglo sirenje fasizma koje uostalom i vi propagirate Lenine.

 13. Lenin kaže:

  @stormwatch
  Užas kako zakon zaobilazi propagatore jedine istinite vere,kada čine neopisive gnusne seksualne zločine nad maloletnom decom.Čak šta više,sa vrhuške crkve neoborivo se brani taj sodomizam.Pogledaj film “Spotlight” po istinitim događajima.
  Ja stojim iza toga šta napišem.Ako je po nekim seropskim debilima to znači fašizam,onda jebem li ga… ja sam fašista.Ali ima od mene sto puta gorih.Seropskih liberala koji iza ćoška u zaklonu viču:Angry mob!Angry mob!Obesite ih i njihove potomke na zid!

 14. stormwatch kaže:

  @Lenin

  Bilo kako bilo, opet nemate pojma. Vase komunjare su poubijale milione i milione ljudi, a vi prosli nekaznjeno.

 15. Lenin kaže:

  @stormwatch
  Bilo kako bilo,tvoji katolici su ubili milijarde i milijarde nevinih u ime svevišnjeg tokom svog postojanja.Da ne pričamo o tome koliko dece su seksualno zlostavljali za isto vreme.
  Inače postoji samo dve vrste popova…,oni koji su uhvaćeni prilikom vršidbe dela seksualno zlostavljanja dece i oni koji NISU uhvaćeni tokom tog akta.Trebalo bi ponovo i ponovo proučiti tu vašu holi knjigu,da nema tamo skriveno među redovima, što navedu te mirne ljude na izopaćeno razmišljanje.Doduše kada se nabraja ko od koga potiče,odmah možemo primetiti da eksces u familiji bila najprirodnija stvar.Onda i nije čudo.

 16. stormwatch kaže:

  @Lenin

  Milijarde i milijarde ljudi ubili Katolici? O budale neopevane. :-)))), Ovo je za neku komediju C klase sa likom isfrustriranim svojim besmislenim zivotom u glavnoj ulozi. Woody Allen bi napravio dobar film od ovih vasih izjava. Smejem se vec neodredjen period vremena.

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 2 =