Iz Palićkog jezera izlovljeno više od 200 tona ribe

Na Palićkom jezeru je u toku peti selektivni izlov invazivnih vrsta riba. Radi se o kampanji koja se sprovodi u okviru projekta „Ekolakus”, koji za cilj ima zaštitu biodivireziteta i voda jezera Palić i Ludaš.

Aktuelna kampanja izlova ribe u četvrtom sektoru Palićkog jezera, ukupno peta u okviru „Ekolakus” projekta, počela je 7. i završava se 28. februara. Radnici Javnog preduzeća „Palić-Ludaš” su samo iz jedne mreže izvadili između 800 – 900 kilograma ribe, a od početka kampanje više od 20 tona. Posao se nastavlja u septembru sa još jednom kampanjom izlova ribe, ali su već i dosadašnje pokazale da invazivnih vrsta riba ima mnogo više nego što su to mogli da predvide na početku projekta.

Izvor: RTV

„Pre početka projekta bila je ideja da će se 50 tona babuški izvaditi iz Palićkog jezera i onda ćemo završiti selektivni izlov. Međutim, sada smo već prešli 200 tona, znači, ne možemo ni da zamislimo koliko ribe ima, ali to ćemo naravno pratiti monitoringom, kao što smo i do sada pratili”, objašnjava Marta Dobo, direktorka Javnog preduzeća „Palić-Ludaš”.

Selektivni izlov ribe ima za cilj da se smanji broj nepoželjnih vrsta riba, pre svega babuške, a paralelno sa tim poslov se vrši poribljavanje. Plemenita riba, koja se nađe u mrežama, vraća se u jezero.

„Naravno, u ovim mrežama se uvek nađu, što je dobro, to je dobar znak, i naše domaće vrste. Znači ima tu dosta šarana, naravno smuđa, što svaki pecaroš može da potvrdi, da ima baš dosta lepih primeraka, ponekad nađemo i štuku što je opet dobar znak, jer štuka je osetljiva vrsta i razne druge vrste, ali u manjim količinama”, ističe Tamaš Vinko, stručni saradnik Javnog preduzeća „Palić-Ludaš”.

Projekat „Ekolakus” inače ulazi u samu završnicu. Radi se o kompleksnom projektu koji pre svega za cilj ima zaštitu biološke raznovrsnosti u jezerima Palić i Ludaš, a koliko su sve preduzete mere imale efekta tek treba da saznamo.

 

Izvor: RTV

„Podsetio bih samo da je procenjeno vreme zadržavanja vode u Palićkom jezeru oko 9 meseci, znači ono što sada uđe u jezero, tek će za 9 meseci da izađe. Stoga je potrebno sačekati još jedno određeno vreme da se pun uticaj i efekat svih mera koje su bile sprovedene u okviru projekta i pokažu u stvarnosti”, navodi Marko Stojčić, stručni konsultant na projektu „Ekolakus”.

Voda u jezeru Palić je sve boljeg kvaliteta, a to kako kažu u Javnom preduzeću „Palić-Ludaš”, ne potvrđuju samo analize, već i pecaroši, veslači i jedriličari. Koliko je ta voda pogodna za kupanje, to će takođe pokazati analize nakon završetka projekta „Ekolakus”.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 28 = 33

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: