Izbor za nacionalne savete manjina

Više od 436 hiljada pripadnika 19 nacionalnih manjina u Srbiji, bira svoje predstavnike. Na prvim direktnim izborima Nacionalne savete bira 16 manjinskih zajednica, dok će uz pomoć elektorske skupštine, predstavnici hrvatske manjine to učiniti u Subotici, slovenačke u Beogradu, a makedonske u Pančevu. Izbori se održavaju na 883 biračka mesta, u 161 opštini Srbije, koja su otvorena od sedam do 20 časova. U posebne biračke spiskove upisano je 436.336 pripadnika.

Neposrednim izborima Nacionalne savete biraju bunjevačka, mađarska, nemačka, rusinska, romska, albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, vlaška, grčka, egipatska, rumunska, rusinska, slovačka, ukrajinska i češka nacionalna manjina, dok će hrvatska, makedonska i slovenačka nacionalna manjina birati svoje nacionalne savete na elektorskim skupštinama.

Predsednica Centralne izborne komisije Rozalija Torde je izjavila da na pojedinim biračkim mestima ima manjih problema, pošto nisu dobijena rešenja za prošireni sastav biračkih odbora. Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je izjavio da ima problema u proceduri izbora, pošto neka biračka mesta u Vojvodini jutros nisu bila na vreme otvorena jer nije bilo dovoljno prisutnih članova biračkih odbora. On je naveo da su tek sinoć članovima biračkih odbora stigla rešenja o imenovanju.

Na svih 45 biračkih mesta u Subotici odziv glasača je dobar. Oko 38.000 neposredno bira članove saveta 12 manjinskih zajednica. Pripadnici hrvatske nacionalne zajednice savet će birati na elektorskoj skupštini, kojoj će, tačno u podne, prisustvovati i ministar Svetozar Čiplić i predstavnici delegacija EU i OEBS-a.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će 9. juna proglasiti konačne rezultate ili saopštiti da li se, gde i kada izbori za neki nacionalni savet ponavljaju. Ukoliko dođe do ponavljanja izbora, rezultati biti poznati najkasnije 21. juna. Posle objavljivanja rezultata članovi Nacionalnih saveta izabraće predsednika, izvršni odbor i četiri resorna odbora za obrazovanje, kulturu, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma.

Izvor: RTSKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

2 + = 5

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: