Izdavanje zemljišta donelo 120 miliona

U Subotici je na licitacijama izdato oko 5.000 od ponuđenih 6.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a ukupna suma koja će se po osnovu izdavanja zemljišta sliti u gradski budžet iznosi 120 miliona dinara, izjavio je Tanjugu šef Kancelarije za poljoprivredno zemljište u Subotici Grgur Stipić.

poljoprivreda

Na našto više od 1.000 grupisanih nadmetanja izdato je oko 5.000 od ponuđenih 6.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, dok je prethodno, po pravu prečeg zakupa, stočarima izdato oko 6.500 hektara zemljišta.

 

"Ovoga puta je licitacija trajala duži vremeneski period, s obrzirom na to da smo u odnosu na prethodne godine, na osnovu odluka nadležnih komisija i saglasnosti ministarstva, pokušali da nađemo rešenje za veći broj gazdinstava, odnosno da veći broj manjih gazdinstava dođe do površina državnog zemljišta", rekao je Stipić Tanjugu.

 

On je precizirao da je prosečna postignuta cena na licitaciji neznatno veća od početnih i iznosi između 260 i 270 evra po hektaru godišnje, a samo u dve od 11 katastarskih opština postignuta je cena koja je znatno veća od početnih i iznosi u proseku oko 400 evra.

 

"Najmanje interesovanje vladalo je za površine u severnim delovima grada, a za izdatih 5.000 hektara vladalo je prilično veliko interesovanje poljoprivrednika", rekao je Stipić.

 

Po pitanju prihoda gradskog budžeta, Stipić je rekao da će se u subotičku kasu na osnovu izdavanja zemljišta sliti oko 120 miliona dinara.

 

"Oko 60 miliona dinara sliće se od zemljišta izdatog po pravu prečeg zakupa, a toliko će se sliti i od javnih licitacija. Dakle, 120 miliona dinara će biti raspoloživo, delimično krajem ove godine po pravu prečeg zakupa, a zakupnine za licitaciju će biti realizovane krajem ove i početkom naredne godine", rekao je Stipić, uz napomenu da će se ta sredstva utrošiti namenski u narednoj godini.

 

Sve ovogodišnje zemljište izdato je na period od tri godine, uz potpisane ugovore i dostavljene garancije.

 

Stipić dodaje da je već počela izrada Programa korišćenja, uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta za narednu godinu, koja će podrazumevati izdavanje mnogo manjih površina nego ove godine – one površine od kojih su odustali poljoprivrednici i one koje u ovom krugu nisu izdate.

 

RTVKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    O pa bato! Da to nije rezultan nove vlasti smiley Opet marketingsmiley

     

  2. Ving kaže:

    Državno zemljište? Dali su proverili čija su ta zemljišta bila?.Naime do kraja 2 svetskog rata ta zemljišta su imala svog vlasnika nakon toga je komunistička vlast to imovinu uzela "u ime naroda" ,pa opština više ne može time raspolagati ,već isto mora vratiti pravim vlasnicima i njihovim potomcima.Ovo mi ličina novu nacionalizaciju tuđeg vlasništva na mala vrata.A novi bogataši-tajkuni se nadaju da će na ovaj način jeftino kupiti to zemljište "ispod žita"

OSTAVITE KOMENTAR