Izgled nove crkve na Prozivci

Priča o pravoslavnoj crkvi na Prozivci dobila je novo poglavlje. Nakon što je pre nekoliko meseci ograđen plac, na tabli ispred placa je osvanuo i budući izgled novog hrama. Crkva će biti posvećena svetom Nektariju Eginskom, a obavešteni su i svi sugrađani da ukoliko žele mogu donirati novac za izgradnju hrama.

Arhitektura hrama je neuobičajena za vojvođansko područje gde preovlađuju stariji hramovi građeni u baroknom stilu, mada je hram u Bajmoku sa isturenim zvonikom prvi uneo novine u našim krajevima. Već sa slike se mogu jasno uočiti osnovni elementi svakog pravoslavnog hrama: priprata, naos (brod) i apsida. Jednostavnih linija, novi hram će biti beo i po svemu sudeći koristiće se kamen.

?

crkva prozivka4

crkva prozivka3KOMENTARI

 1. JovaToYou kaže:

  Bravo. Bilo je vreme.

 2. Megatron kaže:

  Samo nam jos ovo treba. Bezpotrebno bacanje para na nebitne i beznacajne stvari.

 3. Metuzalem kaže:

  Aferim,

 4. EagleX kaže:

  SNSzacija Subotice.
  Btw, crkva je skoro ista kao ona na Detelinari u NSu.

  http://www.eparhija-backa.rs/sites/default/files/users/user18/2013/bigger_crkva_detelinara.jpg

 5. badža kaže:

  Je l’ to onaj isti plac koji je u predizbornoj kampanji bio namenjen za izgradnju ambulante?

 6. stormwatch kaže:

  Bravo za Crkvu! UAAAAAAAAAAA za taj jako, ali jako los kvazi moderni vizantijski stil koji ne prilici Vojvodini, a posebno Subotici! Pogledajte kakva su remek dela Crkva u Centru i crkva u Sandoru. Po tim Crkvama se vidi Boziji poziv da se udje unutra i proslavi Gospod, a ove vizantijske gluposti, ovo je silovanje Vere!

 7. Anonimni kaže:

  bilo je vreme

 8. Lazarus1Long kaže:

  Hoću da izgradite crkvu prasvoslavnu, katoličku, džamiju, itd za svaku veru u svakoj mesnoj zajednici u gardu. Hvala !

 9. Belial kaže:

  Ma samo vam crkva treba?! Joooj, pa sto sam se rodio u eri vladavine sabana!

 10. Cummiball kaže:

  Odlično izgleda.
  Uz vrlo malo ulaganja, po potrebi može da se poveća visina i prepravi u minaret, a tu je i balkon odakle se pozivaju vernici na molitvu.

 11. Roviska kaže:

  Lepo!!!!

 12. dudi kaže:

  Bravo Cummiball. I meni je to isto palo na pamet. Na prvi pogled pomislih da je džamija, Grozno…..

 13. Lux ex oriente kaže:

  Nista protiv crkve kao takve. Ovo arhitektonsko resenje je idealno za kakvo anonimno ostrvo u Jonskom moru ali u Vojvodini nema sta da trazi.

 14. glupost kaže:

  Red je da i pravoslavci imaju jos neku crkvu…a ovi sto kukaju…njima i ne treba…imaju ih i onako u svakoj mesnoj zajednici..

 15. dr feelgood kaže:

  Još, hoćemo još! Svi sa stranim pasošima neka idu u EU, a ovi što ostanu u Mali Bajmok da motaju kablove, pa do crkve da ostave koji dinar, pa pravac kući da gledaju Pink! Kičeraja… za lečenje dece skupljaju po lokalima, ali se zato crkve grade.

 16. Pecaros kaže:

  Kada bi toliko para odvajali za bolnice koliko za crkve di bi nam kraj bio?

 17. Badzo kaže:

  A razlog gradnje crkve je? Jel moguce da nema dovoljni mesta u postojecim crkvama? Dakle zakljucak,prvo vratite veru u ljude i napunite postojece crkve a onda pravite nove 🙂 ovo lici na neko pranje para i nista drugo…

 18. rax kaže:

  od novog sada do subotice, pravoslavna crkva do crkve, sve nove. podseca me na bosnu, gde je dzamija do dzamije izgradjena, sta mislite zbog cega. decu cemo i dalje leciti sms porukama, za crkve se ima. u subotici se sve ukida, kao np. taj kredit za porodice. ja za ovo imam objasnjenje, a vi?

 19. Lenin kaže:

  @Cummiball,@dudi “…po potrebi može da se poveća visina i prepravi u minaret,…”
  Projektant imao viziju budućnosti,pa je ugradio najverovatniju opciju u svoj plan.Čudno?Meni nije.Kada predsednik Austrije priča o tome,da bi sve žene trebali nositi marame iz solidarnosti sa muslimankama?!Kada poslanik u gradskoj skupštini Beča traži da se iz školskih učionica uklone krst tj krst sa razapetim Isusom,reaugujući na zakon koji zabranjuje propagrijanje vere na javnim mestima.Kada se ta kula bude prepravljena u minaret,a stanovništvo kojima do tada ništa nije značio takav objekat,morat će se integrisati sa ideologijom tj sa verom kojem je ta kula neophodna za molitve.!?

 20. Andrija kaže:

  Bravo! To je stvarno apsolutno neophodno. Sto nema novca za hleb, sto nema za lecenje decice, to nema veze… Samo za crkvu da bude i za propagiranje veliko srpstva lokalnih funkcionera…Fuj…sram Vas bilo, rasipnici neobrazovani! Srpstvo i rodoljublje se pokazuje na neki drugi nacin,ali kod pametnih ljudi!

 21. Buduci ekonomski migrant kaže:

  samo jako!

 22. Peter North kaže:

  Kršten sam u pravoslavnoj crkvi ali sam ateista i za mene crkva ne predstavlja ništa.
  Razmišljam sada, ako bi počela da se gradi rimokatolička crkva, suzdržao bih se od komentara da ne bih uvredio komšije, drugove, kolege kojima to nešto znači.

 23. Realan kaže:

  Globalizam i unijaćenje: jedna vera, jedna nacija, jedna vlada.

 24. rax kaže:

  moze da se suzdrzis, jer se katolicka ne gradi, ja se ne bi suzdrzala ni kod katolicke, pogotovo sto se gradi od nasih para. neka grade popovi, oni su oslobodjeni poreza, a ne vidim da se prikljucuju bas nekim humanitarnim akcijama. sve sto urade, rade za dobar novac. ako su vernici, ,taj novac bi trebali staviti na raspolaganje crkvi i gradjanima, kojima je potrebna pomoc.

 25. croat kaže:

  Sto se mene tice ako sve placaju svojim parama briga me! Ako ima budala da im daju njihov problem. Meni se licno crkva nesvidja, nebi mi se svidjalo ni da su je napravili u baroknom ili bilo kojem starom stilu. Prozivka je naselje napravljena u modernom stilu i crkva bi trebala stilom da se uklopi. Nesto recimo ovako https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/62/2e/68/622e68e0a1fd1a9745e5da5e76a7f89d.jpg Durgi problem mi je izbor materijala za gradnju. Kamen, vidite li vi oko sebe igde kame? Cigla drvo beton staklo metal nikako kamen, osim mozda pescara koji je autohtoni ali nazalost nije trajan. Ali sad je valjda popularno biti nazadan.

 26. S&S kaže:

  Znači ništa od ambulante koja je na tom mestu trebala da se izgradi?

 27. mimi kaže:

  ovo izgleda ko dzamija…

 28. Gastos kaže:

  Pa ništa, vi gradite crkve a mi mladi odosmo preko granice da bismo imali šta da jedemo…. pa se onda molite da se porodice ponovo ujedine i da vas Bog blagoslovi parcetom hleba. Amin

 29. Razmisli kaže:

  Neka Bog blagoslovi svakog iskrenog posetioca i vernika nove crkve! Na zalost od puno crkvenih zgrada na kraju ostane samo zid placa…Sveto Pismo jasno uci da crkvu ne cini gradjevina vec vernici koji idu u nju da iskreno iskazu da postuju i vole svog Tvorca. “Ako drzite zapovesti moje,ostacete u ljubavi mojoj…Jovan 15,10. Ako je ovo potreba vernika,Bog ce blagosloviti. Amin! Ako je iskazivanje dominacije Pravoslavlja…bojim se da nece! Neka ne bude ovako!

 30. Raz-Um kaže:

  Sa jedne strane crkva, sa druge kladionice i kockarnice (i to celom duzinom ulice, kao da je Las Vegas). Ko zna, mozda ovim kockarima krenu tiketi, malo odu pomole se, zapale svecu a onda iz X u 1 na Juventus, pa ako dodje tiket odes u Alloro na pice, castis drustvo, ako padnes, produzis do Zegin apoteke po bensedin…

 31. Prozivka kaže:

  Šta će sve starijoj populaciji Prozivke ambulanta? Ma, hajte molim vas.. Dajte im crkvu.. neka okaju grehove zbog kojih su već drugi put nasamareni! Ali.. neka.. iskali ste, na vam!

 32. Seb kaže:

  Katastrofa! Kakva je ovo arhitektura, gde su ovo videli? Zna li se ko je autor remek-dela?

OSTAVITE KOMENTAR