Izgubljeni dečak smešten u domu

Dečak od trenutka kada je doveden u dom odbija da boravi tamo i želi da sam ide dalje, za roditeljima i sunarodnicima. Nije uplašen, pričljiv je, ali i pored brige nad njim ne sarađuje u smislu ostanka, već po svaku cenu želi da ode zbog čega je pod stalnim nadzorom.

Kolevka_Subotica

Dečak čiji su roditelji prešli ilegalno srpsko-mađarsku granicu pronađen je na teritoriji Subotice i smešten je u Dom „Kolevka“. Dete ima 10 godina, a najverovatnije da su ga njegovi roditelji ili staratelji prilikom skrivanja od pogranične policije u pokušaju da se domognu Mađarske – izgubili.

U Gradskoj upravi i Centru za socijalni rad kažu da će podatke o detetu, ime i zemlju odakle je, kao i o celom slučaju saopštiti sutra, jer je u toku procedura njegovog daljeg prihvata. Dečak ostaje u „Kolevci“ i on je prvo dete koje je nađeno bez ikoga.
Zanimljivo je da dečak od trenutka kada je doveden u dom odbija da boravi tamo i želi da sam ide dalje, za roditeljima i sunarodnicima. Nije uplašen, pričljiv je, ali i pored brige nad njim ne sarađuje u smislu ostanka, već po svaku cenu želi da ode zbog čega je pod stalnim nadzorom.

Prema nezvaničnim informacijama, za dva dana biće odlučeno u koju ustanovu ili centar za prihvat će dečak biti upućen, a do tada mu je staratelj subotički Centar za socijalni rad, pošto bi potraga za roditeljima bila poput traženja igle u plastu sena, mada će najverovatnije biti sprovedena.

Povećanjem broja migranata subotička lokalna samouprava je pre više od godinu dana otvorila Prihvatilište za tu decu.

– Godišnje izdvajamo 1,8 miliona dinara za njegov rad a UNHCR je obezbedio opremu od 40.000 evra za „Kolevku“ – kaže Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalna pitanja. Iako bi po pravilu deca trebala sama da borave u Prihvatilištu, u Subotici dozvoljavaju i boravak pratioca.

– Detetu se određuje staratelj, socijalni radnik koji preuzima brigu i donosi se odluka u koji centar će dete biti upućeno i sve to u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice. Zadržavaju se do sedam dana, ali mogu ostati i duže – kaže Vujadinović.

U Prihvatilištu zbrinuli 70 malih azilanata
Za godinu dana kroz Prihvatilište za decu je prošlo oko 70 malih azilanata, uglavnom sa majkama ili pratnjom kako se nazivaju osobe za koje nije moguće utvrditi da li su u krvnom srodstvu sa maloletnicima.

 

BLICKOMENTARI

  1. Kertvaros kaže:

    Za decaka se ni najmanje ne brinem. Migranti imaju „vrucu liniju“ i povezani su mobilnim telefonima od Berlina pa do poslednjeg sela u Afganistanu ili gde vec imaju „rodnu grudu“. Informacije se munjevito prenose preko hiljade kilometera klasicnih i alternativnih ruta, i odmah se javlja ostalima gde se podize ograda, gde dele nesto kao pomoc, i gde su manje agresivno nastrojeni domoroci. Kome se treba javiti za prelaz preko granice i kolika je tarifa za vodice a kolika za policiju. Telefonom se pronalaze razdojeni ili izgubljeni clanovi porodice kao i saputnici. Ja sam uveren da je vest o izgubljenom detetu vec odavno stigla do svih migrantskih krugova, sa imenom prezimenom, podacima o roditeljima kao i kome da jave ako nesto saznaju. Cim se roditelji docepaju zeljene destinacije tacno ce se setiti gde je dete izgubljeno i zatraziti njegov dolazak. O pravoj pozadini ovih migracija mi ne znamo dovoljno, ali ono sto znamo je cinjenica da ih neko generalstabski organizuje.

  2. Miško kaže:

    Čini se da je sve kako si napisao,Kertvaros.Ali,možda je istina još groznija:da iza svega stoji politički cilj regionalne destabilizacije i da se među migrantima nalaze spavači teroristi.Jer i taj ISIL je proizvod ko zna čijih obaveštajnih službi.Inače,Amerika bi ih mogla uništiti za nekoliko dana da hoće…..a umesto toga pušta ih da kolju i ubijaju na očigled celog sveta.Osim toga,nije istina da se ne može sprečiti ilegalni prelazak granice;dovoljno se setiti koliko su bile „tvrde“ granice između komunističkih zemalja i Zapada…Sve ovo smrdi na neko neizvesno vreme koje dolazi i u kojem se maksimalno klima regionalna stabilnost i poredak,a konci se vuku iz svetskih centara moći….

OSTAVITE KOMENTAR

27 + = 28

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: