Izjasnite se slobodno, poručuju biskupi

Poglavari Katoličke crkve u Srbiji pozvali su svoje vernike da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao katolici, ali i kao pripadnici određenog naroda i ukoliko ih popisivač ne pita za veru ili naciju. Biskupi su poručili da više ne treba da bude straha pri izjašnjavanju na popisu koji će da traje od 01. do 15. oktobra.

 

Prema popisu iz 2002. godine u Srbiji je bilo 410 000 katolika, od čega je tri četvrtine (305 000) pripadalo Subotičkoj biskupiji. Bitno je da se ukoliko pripadaju katoličkoj crkvi vernici izjasne bez bojazni, jer prema podacima biskupa u Srbiji ima mnogo više katolika o čemu svedoče spiskovi po župama.

 

Na jutrošnjem biskupskom zasedanju bilo je reči i o problemima koje Katolička crkva u Srbiji ima sa aktuelnom vlasti. Kao problem su između ostalog istakli i povraćaj imovine.KOMENTARI

 1. Sanja kaže:

  A sto neko treba da ih podseca da su vernici? Ako im do toga nije stalo, nece se ni setiti. Crkva (bilo koja), kao i svaka druga organizacija,  ocigledno oseca da joj se „clanstvo“ osipa pa je u panici zbog pada rejtinga i slabog priliva sredstava. Onda se sve lepo upakuje u borbu za spas duse. Neko ce i ovu pricu da proguta.

 2. pro kaže:

  a sta je sa protestantima? Da li ce se iko oglasiti ????

 3. Anonimni kaže:

  Tebi je potrebno da ti crkva kaze kako da se izjasnis na popisu?

 4. komentar kaže:

  popisu 2002 godine

  – sta ste po nacionalnosti
  – bunjevac
  – aaa znači hrvat
  – ne bunjevac
  – to nepostoji
  – onda pisi srbin
  – moze bunjevac

  😆

 5. Pitanje hrabrosti kaže:

  U nekim propagandnim poruklama i pozivima za izjašnjavanje o nacionalnosti pominje se HRABROST, pozivaju se ljudi na hrabrost, a time se sugeriše verovatno da postoji i OPASNOST.

  Pitanje je da li ima osnova da bilo ko poziva građane na HRABROST u proceduri popisa stanovništva? Koliko je politički i moralno korektno i društveno odgovorno pozivanje na hrabrost? Možda bi bilo razumljivo pozivati na ponos, na integritet, na nacionalno ili lično dostojanstvo ali ovo je sa one strane crvene linije društvene pristojnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

77 + = 78

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: