Izlovljena babuška ide u ZOO a dobra je i za ljudsku ishranu

Preduzeće „Palić Ludaš“ je sanacioni izlov pokušalo i sa domaćim ribolovcima, ali su i pored truda za nekoliko dana uspeli da izlove tek stotinak kilograma ribe – piše Politika povodom vesti da su nemački ribari iz porodične „Ribarnice Kun“ za dva dana iz jezera izvukli 1,7 tona ribe babuške.

Nemački ribari ovde su da bi pomogli u promeni sastava ribljeg fonda s obzirom da su specijalizovani za sanacioni izlov. Babuška koja čini 96 odsto ribljeg fonda nije autohtona vrsta i izuzetno  je invazivna te potiskuje druge ribe. Stručnjaci su procenili da samo u četvrtom, turističkom sektoru jezera ima oko 160 tona ribe a poboljšanje stanja u vodi moglo bi se očekivati kada bi se izlovila makar polovina babuški.

Zasad je sva izlovljena babuška upućena u ZOO vrt. Analize pokazuju da u ribi nema štetnih materija ni teških metala te da je pogodna za ishranu. Ako i nove analize to pokažu, biće ponuđene tržištu a ukoliko, s obzirom na količinu, tržište ne bude moglo sve da prihvati, biće ponuđene „Žibelu“ iz Bačke Topole, prerađivaču koji pravi hranu za kućne ljubimce – piše Politika.

 

Babuška? …najm, njam…

medved zooKOMENTARI

 1. Mauzer kaže:

  Ovde neko dobro muti jedan dan ovolko izvadjeno drugi dan ovolko sad onolko,riba unistava jezero,prvi krug sanacije kosta par miliona evra ajoj al neko ovde krade

 2. nislija kaže:

  @Mauzer,

  mislim da ovo Nemci placaju i da je tesko da ce se nesto mutiti kod njih. Nisu oni sisali vesla.

 3. Milos kaže:

  Kako ne shvataju da je ta babuška toliko zastupljena samo zato što ona jedina preživljava u tužnim uslovima u jezeru?!? Kao babuška je kriva što je toliko ima? Pa to bi štuka i som potukli bez pardona da mogu da prežive.

 4. buba kaže:

  Sve sto je iz Palica i Ludasa je otrovno. Jezera su puna otrovnih cijanobakterija koja luce neurotoksine. Lazu nas. Ludas su svesno unistili.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 6 = 11

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: