Izložba „Drugo lice demokratije“

Međunarodno priznata vizuelna umetnica Andreja Kulunčić, nakon Njujorka, Seula, Sidneja, Nju Delhija, Berlina, Rima, Pariza, Istanbula, Moskve, Beograda i Meksiko Sitija, 7. novembra prvi put izlaže u rodnom gradu.

izlozba-a-kuluncic-jpg_660x330Izložba “Drugo lice demokratije”, koja će biti postavljena u Galeriji “dr Vinko Perčić”, predstavlja pet radova u kojima umetnica problematizuje simptome savremenog društva, od ksenofobije do depresije, sa posebnim naglaskom na goruće probleme naših tranzicionih i posttranzicionih sredina.

U okviru izložbe članovi zagrebačke aktivističke grupe Direktna demokratija u školi, koji su koautori jednog od predstavljenih projekata na izložbi, održaće i radionicu Osnove direktne demokratije. Pretvaranje galerije u prostor radionice i učenja, svojevrsnu društvenu laboratoriju koja ima dosege u svakodnevnom životu karakteristika je umetničke prakse ove međunarodno respektabilne umetnice.

U radionici će učestvovati učenici trećih i četvrtih razreda Srednje Hemijsko-tehnološke škole i Gimnazije „Svetozar Marković“.

Andreja Kulunčić, rođena je u Subotici, studirala je u Novom Sadu, Beogradu i Budimpešti. Docentkinja je na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, na Odseku za nove medije

Grupa Direktna demokratija u školi je neformalna grupa aktivista (uglavnom studenata i akademskih radnika) osnovana krajem 2011. godine u Zagrebu. Grupa se primarno bavi održavanjem predavanja o direktnoj demokratiji u srednjim školama, ali i organizovanjem tribina i radionica o direktnoj demokratiji, prikupljanjem i proučavanjem literature o direktnoj demokratiji i srodnoj problematici, praćenjem problematike uvođenja građanskog vaspitanja i obrazovanja u osnovne i srednje škole, kao i saradnjom sa srodnim projektima, inicijativama i organizacijama.

Izložba “Drugo lice demokratije” biće otvorena od 7. do 10. decembra.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR