Izložba Laslo Antal

Izložba plakata Lasla Antala nastalih u periodu od 2005. do 2010. godine održaće se 31. avgusta sa početkom u 19 časova u Likovnom susretu.

Na izložbi će biti izloženo oko 50 plakata od kojih je manji deo nastao još za vreme studija, a ostali su uglavnom pozorišni ili za druge kulturne manifestacije.

Slika

IZ KATALOGA:

Malo je onih koji se otisnu u plakatski prostor, smelo zaplove tom “pučinom” i, ne obazirući se na struje i vetrove, ostanu dosledni sebi, pravcu koji su zacrtali na početku svoje plovidbe. Laslo je jedan od njih. I baš kada smo svi pomislili kako se dizajnerska scena istopila u kreativnom smislu, komercijalizovala do nivoa prostituisanja pa samim tim i izgubila pravo nazivati se “umetničkom”, Laslo odnosno njegovi plakati vraćaju nadu u smisao i suštinu plakatske umetničke forme kod nas, u Vojvodini.

Iako višestruko nagrađivan, ove godine čak dva puta na Sterijinom pozorju, on dokazuje kako postaje (zašto ne?) liderom savremene dizajnerske scene kod nas, neopterećen trendovima a opet smelo ih diktirajući. Likovi na plakatima ili izbor slova jasan su putokaz njegovog kretanja kroz plakatski prostor. Njegovi plakati nisu samo puka želja klijenta ili kompromis; oni su jedinstveni, neponovljivi, snažni u autorskom smislu – jednom rečju: dragoceni!
I to nije sve.
Jednom davno, u renesansi na primer, ljudi su se bavili raznim oblicima kreativnosti, nazivajući ih veštinama, pokazujući svoju višesmernu ljubav prema umetnosti.
Laslovi plakati su sjajno “ozvučeni”, prosto natopljeni njegovom muzikom. Slučajno ili ne, nešto od ovoga što vidite na ovoj izložbi možete i da čujete slušajući njegovu muziku u grupi “Sixth June”.

Pogledajte, dakle, i poslušajte izložene plakate. Jednog dana ćete biti ponosni što ste prisustvovali ovoj izložbi…

mr Darko Vuković

Slika

FOKUS Fondacija je jedan od pokrovitelja ove izložbe.KOMENTARI

  1. Dreamgirl kaže:

    Laslo Antal (Subotica, 1984) diplomirao 2007. na Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer Grafičke komunikacije sa kratkim animiranim filmom „ Priča koja se loše završava“; sada na master studijama na istoj Akademiji. Dobitnik je neliko nagrada. Ilustruje knjige za decu, dizajnira plakate i ambalaže, a radi i animirane filmove.

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: