Izložba o “Ulici Braće Radić”

U Savremenoj galeriji u Subotici otvorena je izložba pod nazivom „Ulica Braće Radić u Subotici: Proces nastanka nepokretnog kulturnog dobra”.Cilj izložbe je da se da zaokruže proces nastanka prostorno kulturno-istorijske celine, jedne od najlepših ulica u gradu.

Ulica Braće Radić je jedna od najlepših ulica u Subotici. Kuće koje su izgrađene pripadaju različitim stilskim pravcima I to: klasicizmu, eklektici sa stilskim obeležjima neorenesanse I neobaroka. Ovom izložbom i publikacijom, autorke su želele da zaokruže proces nastanka ulice Braće Radić kao nepokretnog kulturnog dobra.

Mnogi Subotičani smatraju da je ulica Braće Radić jedinstvena I jedna od najstarijih u gradu, sa predivnim drvoredom, starim i lepim zgradama I istorijom.

U njoj su živeli mnogi viđeniji Subotičani, a sama ulica je rekonstruisana 2007. godine, kada čuvenu “žutu kocku”, zamenilo novo popločanje.

Kuća Janoša Brauhlera, stolara i industrijalca drvetom, podignuta je 1902.godine I jedina je označena kao spomenik kulture.

Pre dve godine urađen je predlog o utvrđivanju ulice Braće Radić za spomenik kulture i predate jea Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu.

Nakon toga, predlog je prosleđen Ministarstvu kulture I sada se čeka da bude prosleđen Vladi Srbije, koja proglašava nepokretno kulturno dobro, objašnjavaju autorke izložbe.

 

RTVKOMENTARI

 1. Aleksa kaže:

  Ulica Brace Radic je svojevremeno bila Beogradski (Petrovaradinski) put.

 2. Dva u jedan kaže:

  Braća Radić: Ustaški nauk

  Stjepan Radić (Trebarjevo Desno, 11. juna 1871 — Zagreb, 8. avgusta 1928), hrvatski političar i osnivač Hrvatske seljačke stranke.

  Od 1902. godine, pa sve do 1906., glavni je urednik mesečnika Hrvatska misao. S bratom Antunom 1904. godine osniva HPSS (Hrvatska pučka seljačka stranka) – stranku koja na izborima za Hrvatski sabor dobija devet mandata. U Hrvatski sabor prvi put je izabran 1908. godine u izbornom okrugu Ludbreg.

  Stjepan Radić u svom listu Dom od 22. septembra 1914. godine, priključujući se opštoj antisrpskoj histeriji veliča Starčevićevo mišljenje o Srbima :Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sjekiru. Oni su smet i srbež na tijelu hrvatskog naroda. Radićev Dom se čak hvalio kako su Hrvati u Sarajevu razorili oko dve stotine srpskih radnji, da je proglašen preki sud, kao i dam se u Zagrebu danima održavaju žestoke antisrpske demonstracije.

  Stjepan Radić je već s početka ujedinjenja išao je u Beč, London i Moskvu, da zaiteresuje svet za hrvatsko pitanje nezavisnosti, i da napravi međunarodno pitanje od hrvatskog pitanja.

  Italijanski publicista Italo Cingareli pisao je 1927. o Radićevoj prevrtljivosti koja mu je prema prilikama dozvolila da nesumnjivo dokaže da je bio prijatelj Habzburga i neprijatelj Karađorđevića, neprijatelj austrijske kuće i verni sluga srpske kraljevske kuće, republikanac i monarhist, prijatelj i neprijatelj Italije, komunist i imperijalist.

  Pa ipak, izgleda da je najprimernije svedočanstvo o ličnosti i delu Stjepana Radiću dao njegov sin Vladimir, 1942. godine u članku Dan i domovina. objavljenom u zagrebačkom listu Nova Hrvatska : U glavnim stvarima, u temeljnim načelima, ustaški nauk nije ništa drugo nego nauk Stjepana Radića. Pod poglavnikovim mudrim vodstvom izvodi se nauk Braće Radić.

  I NAMA TREBA ULICA BRAĆE RADIĆ U SUBOTICI!!!

 3. Megille kaže:

  @ Dva u jedan : a kako ćemo ovo tumačiti ? ‘ Ustaštvo nije bio fašizam nego organizirano vojno djelovanje u obranu Hrvatske kao Države ‘. Isto se dogodilo kada je Hrvatska bila napadnuta 90-ih ? Srbijaje priznala da je taj rat izgubila…Na kraju i priznala Hrvatsku kao samostalnu državu.

 4. Dva u jedan kaže:

  @Megille, normalno da ustaštvo nije bio fašizam i Jasenovac je bio letovalište i rehabilitacioni centar za Srbe! Republika Hrvatska nije izvršila agresiju na SFRJ 90-ih i Srbe u SR Hrvatskoj uz pomoć neoustaša nego je bila “napadnuta” od strane JNA, legalne i legitimne vojske iste te SFRJ. Srbija je “priznala” poraz u ratu u kojem nije učestvovala.

 5. Megille kaže:

  @ Dva u jedan ,Pa i Vučić je tako mislio da ima tamo i Vučića ,ali nije ih našao. Našao je Vučiće ali katolike. No najviše u tom tvom Jasenovcu ima domobrana i ustaša koje su partizani pogubili pa danas ih iskazuju kao srbe. Vučić kada je sve to saznao pobegao iz Jasanovca glavom bez obzira, Odtada čuti i više ne govori o Jasenovcu…

OSTAVITE KOMENTAR