Izložba subotičkih slika od slame u Beogradu

Turistička organizacija Subotice organizovaće danas izložbu “Slika od slame” u prostorijama Turističke organizacije (TOS) Srbije u Beogradu i predstaviće turistička odredišta sa naglaskom na Put vina.

Slika od slame je autentičan likovni izražaj, izrastao na temeljima tradicionalnog načina pletenja predmeta od slame koji se i danas razvija u Subotici i njenoj okolini. Začetak te vrste stvaralaštva veže se za veštinu pletenja ukrasa od slame-perlica i prstenja, kojom su se zabavljale devojke čuvajući životinje na strnjištima posle žetve. Ono što slike od slame čini jedinstvenim je trodimenzionalni efekat i specifičan način izrade pletiva sačuvan u izvornom obliku. Slike nastaju građenjem reljefnih oblika pletenjem, linearnim nizanjem i lepljenjem slame na podlogu, a teme su vezane za salaše, bunjevačke običaje i ravničarske prizore.

.

Dela slamarki obišla su svet i pobuđuju veliko zanimanje stručnjaka i ljubitelja naive, ali i svih posetilaca Subotice koji suvenire, izrađene u toj tehnici prepoznaju kao autentično delo karakteristično samo za područje ovog grada.

.

V.d. direktora Turističke organizacije Subotice Ivana Jovčić će predstaviti i najznačajnije manifestacije u ovoj godini i najaviti dešavanja na štandu te organizacije tokom predstojećeg Sajma turizma u Beogradu. O izložbi, na kojoj će biti izloženo tridesetak slika od slame umetnica iz Subotice i okoline, govoriće autorka izložbe – istoričarka umetnosti Ljubica Vukov, a manifestaciju će otvoriti pomoćnica gradonačelnika Subotice Ljubica Kiselički. Izložba je prodajnog karaktera, a biće otvorena do 12. februara.

.

Izvor: RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR