Izmuljavanje jezera košta oko 10 miliiona evra

Na Otvorenom univerzitetu održana je javna rasprava o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu čišćenja i remedijacije mulja iz jezera Palić koja se odnosi na  izmuljavanje  jezera. Studijom je predviđeno da celokupna investicija sanacije jezera Palić košta 10 miliona evra.

 

Prema studiji u jezeru ima oko 2 miliona kubika mulja lošeg kvaliteta. On može da se izvadi specijalnim mašinama koje podsećaju na velike usisivače i lagerovao bi se u posebne kasete na sektorima 2 i 3.

 

Korak koji sledi je raspisivanje javne nabavke i prva faza radova bi koštala oko 1,1 milion evra.

 

Cilj izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu je ocena sadašnjeg stanja kvaliteta životne sredine na ispitivanom prostoru kao i procena eventualnih štetnih efekata na kvalitet životne sredine. Procena mogućih negativnih uticaja se daje kako u periodu izvođenja radova, tako i nakon realizacije.

 

Mere zaštite se definisane u cilju očuvanja kvaliteta životne sredine i redukovanja negativnih uticaja u prihvatljive okvire, a u skladu sa održivim razvojem šire društvene i prirodne zajednice na datom području.

 

Studiju je izradio Institut za vodoprivredu  “Jaroslav Černi”, a na raspravi je bilo nekoliko primedbi koje će uvrstiti u dokument.KOMENTARI

 1. Kirdžijaš kaže:

  S 10 miliona evra bolje nemojte ni počimat ovaj poso jel ćete ji bacit u viter.Za ozbiljan poso sređivanja Palića triba najmanje 10 puta više.To mož rešit samo koncesija strancima.

 2. darko kaže:

  Ja doniram 100e!

 3. jozikaa kaže:

  neka je i 20 miliona, samo neka ga vec srede!!!!!!!

 4. Beli kaže:

  Pošto sam bio prisutan na raspravi oko odmuljivanja na „Otvorenom univerzitetu“, mogu reći da je ličilo na vrlo dobru, konstruktivnu i dobronamernu razmenu mišljenja. Nije bilo toliko vremena da se sve analizira nakon izlaganja, ali dobar deo je usaglašen. Biće škripanja oko tehnologije ceđenja vode kroz šljunak i transport mulja kroz plivajuće cevi na daljinu od 4 km. Ostalo nije moja struka pa mi se činilo da je u redu. Naravno tu ne mogu imati autoritativno mišljenje.

  Sve u svemu, pokrenulo se i to je pozitivno. Za odmuljivanje je ovo i previše novaca, tako da g. Kirdžijaš, uveravam Vas da možete mirno spavati. Naravno pod uslovom da ovo nisu predizborne priče već, konačno, ozbiljna priprema za akciju.

 5. gost kaže:

  Nema od toga posla nista, dok se jezero ne isusi i bagrima ne ocisti nema tu srece. Naravno nesmeju izostati ni bunari na dnu za dotok sveze vode …. a sto se tice investicije od 10 mil Eur-a za te novce se napravi 3 puta vece novo jezero i to sa sve plocicama na dnu da izgleda ko bazen. Od tih 10 mil je bar polovina za „zajebanciju, za sprdnju, za trange frange“ i naravno privatne dzepove. Nemoze mi niko reci da je poslednje isusivanje kostalo toliko mnogo obzirom da je to vec jedamputa radjeno. Neverujem da se nekada imalo 10.000.000.000 dinara za ciscenje palica pa su ga nasi preci ocistili. Ako gledamo logicki danas imamo moderne masine koje bih trebale da pojeftinjuju procese a ne da ih poskupljuju zar ne ????

 6. DoDo kaže:

  Koncesij pod hitno!

 7. dasHHa kaže:

  Upravo tako,koncesija moze resiti problem i za 5 godina bi imali mondenski turisticki centar,samo postoji problem sto tesko da ce naci koncensionare jer daleko smo mi od ozbiljnog turizma.Turizam se stavra decenijama a ne preko noci mizernim subvencijama iz budzeta.

 8. Kirdžijaš kaže:

  Takim da ste očli u Dubai tražit pameti i novaca!

 9. ZORICAsu kaže:

  dokle god se u jezero planira upucivanje preciscene gradske kanalizacije…koja se ispostavilo se i ne bas precisti,nista od jezera…tj od ve bare koji mi zovemo jezero.

 10. rani kaže:

  dobro podloga za jos malo lopovluka

OSTAVITE KOMENTAR