Izmuljavanje jezera u maju?

Član Gradskog veća za ekologiju i komunalije, Suzana Dulić je rekla da prva faza radova na sanaciji jezera Palić bi trebalo da počne u maju. Ovih dana bi d.o.o. „Park Palić“ trebalo da raspiše javni poziv za izvođača prve faze radova koju obuhvata vađenje mulja iz jezera. „Park Palić“ je preneo iz prošle godine 130 miliona dinara, a ove godine od pokranije je dobijeno još 30 miliona dinara. Naredne nedelje u Novom Sadu na sastanku između predstavnika „Parka Palića“ i Pokrajinskog sekreterijata za životnu sredinu trebalo bi da se odluči kako će tačno teći prva faza radova.

Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ je izradio studiju po kojoj je najbolje izmuljavanje jezera specijalnim mašinama, mulj će se vaditi i stavaljati u specijalne kasete, a nakon toga će se formirati vetlandi, a posadiće se vrbe i drugo drveće koje je pogodno za ovo područje.

 

Da podsetimo, lokalna samouprava je 2009. godine naručila Studiju „Analiza izvodljivosti čišćenja i remedijacije mulja iz jezera Palić i Ludaš“ kojom su data rešenja za izmuljavanje jezera i remedijaciju. Tehničku dokumentaciju radi Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“. Potrebnop je: izraditi Studije opravdanosti sa Idejnim projektom čišćenja i remedijacije mulja iz jezera Palić, Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu čišćenja i remedijacije muzlja iz jezera Palić, Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu sanacije i dogradnje odušnog kanala, kao i Glavnog projekta sanacije i dogradnje odušnog kanala i Glavnog projekta izgradnje kaseta za odlaganje i remedijaciju mulja. Kada se izrade svi ovi dokumenti treba da se dobije građevinska dozvola kako bi počela realizacija prve faze radova.

 

Do sada je poboljšana kanalizaciona mreža oko Palića sa kojom se prečava difuzno zagađenje, izgrađen je novi prečistač, primenjiju se sve urgentne mere poput upumpavanja vode iz kanala DTD……

 

Jezero neće biti isušivano.KOMENTARI

 1. emanuel kaže:

  a kolko je placeno Institutu za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ za ovu analizu ?!

 2. emanuel kaže:

  cisto onako informativno ^^

 3. mo kaže:

  Divno sto se ovo radi ^^

 4. nikola kaže:

  60 miliona ,a za sve nejasnoce koje proizilaze iz te studije odgovaraju da tako rade u Dubaiju i da se ide tamo da se uverimo kako to kod njih deluje

 5. Beli kaže:

  Hvala ti bože !! Ajde više !!!

OSTAVITE KOMENTAR

+ 68 = 69

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: