Izumeli solarno vozilo za prodaju sladoleda

Braća Robert i Josip Grabarević iz Subotice, po zanimanju trgovac i elektroinženjer, izumeli su univerzalno ekološko vozilo za prodaju sladoleda koje pokreće i hladi pet solarnih panela. Neobična mašina na točkovima ima najmoderniju tehnologiju, led rasvetu, kerok radnu ploču i sudoperu, slavine na senzor i još mnogo toga što im je kao jedinstvena celina na svetu, donelo prvu nagradu na takmičenju za inovativni izum ove godine na Paliću.

 

– Želeli smo da započnemo posao koji ne može da propadne, a to je prodaja sladoleda. Hteo sam da prodajem na moru, ali na tržištu nema pokretnih vitrina koje ispunjavaju naše zahteve, zato smo tri godine radili na našem projektu. U izradi su bili uključeni stručnjaci iz 11 firmi i na kraju smo dobili prototip koji još niko nije napravio. Prijavili smo se za takmičenje za najbolju inovaciju u Srbiji, finale je u decembru i očekujemo pobedu – kaže Robert Grabarević.


Dok dva solarna panela hlade sladoled, tri su u sistemu pokretanja, a neobična sprava može da radi još 12 sati bez sunčeve energije.

 

Braća Grabarević zahvaljujući svom izumu, osim troškova za sladoled, drugih nemaju, a planiraju da od sledeće godinu pokrenu i sopstvenu proizvodnju.

 

– Uz pomoć sunca možemo da pređemo oko 40 kilometara. Dobili smo sve dozvole za rad, ali ćemo kada se budu stekli uslovi, napraviti lanac vozila širom Srbije za šta je potrebno puno novca. Prototip košta između 15.000 i 18.000 evra, zato planiramo izradu jeftinijih vrsta. Interesovanje je veliko, kontaktirali su nas potencijalni kupci iz Grčke, Albanije, Egipta i naše zemlje – naglašava Robert Grabarević.

 

Posle 35 godina Grabarevići su prve sladoledžije koje su dobile dozvolu za prodaju na ovakav način.

 

– Nekadašnja kolica više ne ispunjavaju sanitarne i druge uslove. Zahvaljujući tehnologiji imamo tekuću vodu u vozilu za pranje ruku i posuđa. Otpadna voda odlazi u rezervoar koji praznimo. Možemo poneti 25 litara vode i sve drugo što moraju da imaju poslastičarnice ili prodavnice namirnica – objašnjava Robert.

 

Vozilo za kokice i hot dog

 

Josip Grabarević objašnjava da su pre svog izuma kod konkurencije nailazili na mnoštvo nedostataka i da obično prodavci sladoleda iz pokretnih vitrina za rashladu koriste drobljeni led, a za pogon pedale.

 

– Napravićemo i solarna vozila za prodaju hot doga, palančinki i kokica. Najteže je bilo osmisliti sistem za sladoled, ali verujemo da će se naš trud ipak isplatiti – zaključuje Josip Grabarević.

 

Biljana Vučković, BlicKOMENTARI

 1. trt kaže:

  svaka čast momci!

 2. Robert Grabarevic kaže:

  Hvala! 🙂

 3. Anna kaže:

  Bravo za postignuti rezultat.Ima i kod nas pametnih ljudi ali to niko ne ceni.A znaci li ovo da ce se prodavati sladoled po ulicama kao u ta dobra stara vremena.Jos jednom svaka Vam cast momci!!!!!!!

   

 4. Mancika kaže:

  Extra!!!

 5. Dragana kaže:

  @Mancika I ja kazem EXTRA!

   

 6. Josip Grabarevic kaže:

  Hoce prodavace se sladoled na taj nacin ali tek sledece godine jer je prototip zavrsen u maju a za teritoriju subotice je potrebno 5 komada. 

   

 7. Williamson kaže:

  Bravo i samo napred ! 🙂

 8. Zvezdana Ivkovic kaže:

  Jaaooo.. jedva cekam onda sledecu godinu :-):-):-):-) Hoce sigurno biti dosta 5 vozila? Moja je jedna kratka slepa ulica.. u MZ Pescara.. nemojte da nas izostavite 🙂  😛

 9. Ruza kaže:

  Sve cestitke i puno uspeha u daljem radu. Konacno i kod nas nesto novo, od nasih ljudi.  Nadam se samo da ce i opstina imati sluha i da porez nece biti basnoslovan. BRAVO! 🙂
   

OSTAVITE KOMENTAR