Izuzetno važna uloga Bunjevačke matice

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović i pomoćnik za javno informisanje, medije i analitiku Đorđe Vukmirović, razgovarali su sa delegacijom Bunjevačke matice koju je predvodio njen novi predsednik Veljko Vojnić.

22.06.2017--MaticaBunjevačka2

Tokom razgovora, Kuzmanović je istakao da je vreme potvrdilo du su matice kao istorijski način organizovanja nacija važnije od bilo kog drugog modela, o čemu svedoči i izuzetna uloga Bunjevačke matice u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Bunjevaca.

„Otuda je veoma važno da i vaša matica dobije odgovarajuću pomoć i podršku. Bunjevci su veoma važan segment nacionalne i kulturne različitosti u Vojvodini koju želimo ne samo da sačuvamo, nego i da razvijamo i skladu s tim opredeljenjem učinićemo sve da podržimo i vašu delatnost “, dodao je on.

Podvukavši da Bunjevci, za razliku od velike većine ostalih nacionalnih zajednica, nemaju drugu državu osim Srbije, Vojnić je rekao da će Matica, i u vremenu koje dolazi, nastaviti sa ostvarivanjem svoje izvorne misije očuvanja njihovog identiteta, u zajedničkom frontu u kojem su i Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine i druge organizacije.

„Upravo zbog činjenice da je Srbija istovremeno i naša matična država, mi pokušavamo da na neki način pokrenemo i redefinisanje statusa naše Matice, za šta će nam biti potrebna i podrška Pokrajinskog sekretarijata“, dodao je Vojnić koji je, inače, i zamenik predsednik Skupštine grada Subotice.

Bunjevačka matica je osnovana 1995. godine, a pored niza knjiga i drugih publikacija posvećenih istoriji bačkih Bunjevaca, izdaje i dvomesečni časopis „Rič “.

 

Izvor: PS za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama

 KOMENTARI

  1. jasso kaže:

    Sad je jasno receno,kako bunjevci nemaju svoju maticnu drzavu,znaci svi su u pravu,kada tvrde da je bunjevacku naciju,vestacki stvorio Milosevic,da smanji hrvatsku populaciju u Vojvodini i Srbiji…

  2. Miki kaže:

    Ovima će Kolinda doći glave.Garant.

  3. Vucicu pederu kaže:

    Vole novce vise nego kruv pojesti.

OSTAVITE KOMENTAR