Izveštaj sa "Sarićevog karavana"

Utorak 12.10.2010.godine u 8. časova sa parkinga iza ,,Otvorenog Univerziteta’’ je krenuo ,,Sarićev karavan’’ put Beograda tj. put Muzeja Vazduhoplovstva Beograd.
,,Sarićev karavan’’ je u stvari završna priča ne ispričane priče ,,Sarićev vikend’’ koji se odigrao 22. i 23.05.2010.g. na aerodromu ,,Subotica’’ u organizaciji aero kluba ,,Ivan Sarić’’ iz Subotice.
Slika
Na dan ,,Sarićevog vikenda’’ organizator manifestacije je obećao deci pobednicima, da će nagradu pored diploma koje su uručene deci, dobiti i poklon eskurziju u Muzej Vazduhoplovstva Beograd u oktobru mesecu ove godine.
,,Sarićev karavan’’ je u stvari ta nagradna tj. poklon eskurzija deci pobednicima na likovnom i tehničkom ,,Konkursu 2010’’ koji je organizovao aero klub ,,Ivan Sarić’’ iz Subotice u sklopu projekta ,,Fenix’’.
Slika
Namena i cilj projekta ,,Fenix’’ je popularizacija vazduhoplovnih sportova u Subotici i širenje opšte vazduhoplovne kulture kod omladine u Subotici.
Ono što je bitno i značajno sa jedne strane, u celoj ovoj priči. Jeste da se upozna i mlađi naraštaj sa delom našeg Velikana i sugrađanina.

Drugo što je isto tako bitno i značajno, jeste popularizacija vazduhoplovstva i vazduhoplovnih sportova koje neguje aero klub ,,Ivan Sarić iz Subotice u Subotici.
Aero klub kao naslednik vazduhoplovne misli i dela g-dina Ivana Sarića.
Aero klub kroz svoje aktivnosti ima za cilj da nastavi i održava svetlost koja ostvetljava lik i delo g-dina Ivana Sarića u vazduhoplovnoj delatnosti u Subotici, Srbiji i šire.

,,Sarićev karavan’’ je na međunarodni aerodrom ,,Nikola Tesla’’ stigao oko 11 h.
Na međunarodnom aerodromu ,,Nikola Tesla’’ nas je sačekao PR menager Nikola Đukić sa koleginicom Dejanom Dejanović.
Slika
Domaćini aerodroma su članove expedicije ,,Sarićevog karavana’’ proveli kroz prostor aerodromske zgrade za prijem i otpremanje putnika na strane i domaće letove.
U toku obilaska aerodroma upoznali smo se i sa nastankom i razvojem međunarodnog aerodroma ,,Nikola Tesla’’.
Nakon završetka obilaska i upoznavanjem sadržaja i namene aerodroma otišli smo u Muzej Vazduhoplovstav Beograd.
U Muzeju Vazduhoplovstva Beograd su nas sačekali veoma srdačno predsednik VSS (vazduhoplovnog saveza srbije) g-din Labud Bulatović i PR menager VSS Milica Petrović i rukovodstvo Muzeja Vazduhoplovstva Beograd.
Slika
,,Sarićev karavan’’ je u svojoj strukturi imao i pobednike likovnog konkursa koji je organizovao VSS u saradnji sa FAI (međunarodnom vazduhoplovnom organizacijom).
Njih 8 učenika je nagrađeno na likovnom konkursu VSS-a.
Nakon svečanog uručivanja diploma i medalja pobednicima pristupilo se obilasku muzeja i snimanju pobednika konkursa.
Slika
Ekspediciju ,,Sarićevog karavana’’ su pratile i dve TV ekipe iz Subotice.
Subotičke televizije Yu-eco i K23 su medijski donatori ove manifestacije.

,,Sarićev karavan’’ je obišao stalnu postavku muzeja sa kustosom Dejano Zecom zvanim ,,Zeka’’ i mojim ličnim prijateljem.
Kustos Zeka je prisutnima ispričao priču dugačku 100 godina. 100 godina avijacije na srpskom nebu.
Početak je naravno krenuo od pionira srpske i svetske avijacije g-dina Ivana Sarića i njegovog aviona ,,Sarić 1’’.
Priča je tekla kroz vreme upoznavajući slušaoce sa razvojem i napretkom avijacije u svetu i kod nas kroz vremenski period do danačnjih dana.
Slika
Nakon završenog izlaganja kustosa Zeke, prisutni su imali mogućnost da nastave obilazak muzejskog prostora samostalno i da se upoznaju sa interesantnim detaljima za pojedine letelice.
Obilazak Muzeja Vazduhoplovstva je završen u 15h i karavan je krenu put Subotice.

U strukturi ,,Sarićevog karavana’’ od 100 putnika su bila deca pobednici likovnog konkursa i njihove učiteljice i nastavnici slećih osnovnih škola sa teritorije opštine Subotica: oš.10.Oktobar, lik. rad. ,,Mesečina’’, oš.Đuro Salaj, oš. J.J.Zmaj, oš Matija Gubec-Tavankut, lik. rad. Em Art, oš. Jovan Mikić, oš. Petefi Brigad-Hajdukovo, oš. Sonja Marinković, oš. Ivan Milutinović, lik. rad. Kerekeš Art Studio, lik. rad. Vojvođanska Mađarska Omladina, oš. Miloš Crnjanski, oš. Sveti Sava i oš. grof Szechenyi Istvan.
Kao pobednici tehničkog konkursa su prisustvovala su deca već pomenutih osnovnih škola i članovi ,,Modelarskog kluba Subotica’’ iz Subotice na čelu sa rukovodiocima g-dinom Šandorom Kosorušom i Emilom Hanakom.

,,Sarićev Karavan’’ je uspešno i u potpunosti izvršio svoj expedicioni plan i vratio se u Suboticu u 17.30h istoga dana.
Zasluge za ostvarenje i ispunjenje zacrtanog plana pripadaju SO grada Subotica i gradonačelniku grada Subotice g-dinu Saši Vučiniću lično.

S poštovanjem!

za aeroklub „ Ivan Sarić’’ GoranVuković, nastavnik letenjaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR