Izvoz mleka u EU

Nakon objavljene vesti da se Mlekari Subotica otvaraju mogućnosti izvoza na Rusko tržište, iz ove kompanije dolazi još dobrih vesti. Mlekara se nalazi na listi kompanija koje mogu da izvoze na tržište Evropske unije, nakon što je dobila pozitivnu ocenu Evropske komisije.

Slika

U toku je finalizacija priprema za izvoz u zemlje EU, koji se očekuje u 2011. godini, a za pozitivnu odluku Evropske komisije bilo je potrebno da se usaglase sistemi otkupa, dovoza, prijema i prerade sirovog mleka sa regulativama Evropskog saveta i parlamenta.

Kako je precizirano, da bi mleko sa neke farme moglo da se prerađuje u proizvode za izvoz na tržište EU farma mora da ima rešenje, izdato od strane Veterinarske inspekcije, da objekti za uzgoj mlečnih krava ispunjavaju propisane veterinarsko-sanitarne uslove.

U ovom momentu od 185 farmi, koje snabdevaju subotičku mlekaru sirovim mlekom, više od 25 odsto su takozvane registrovane farme, tako da preko 20 procenta mleka koje se otkupi za preradu zadovoljava standarde kvaliteta EU.

Odluka EK, kako ističu u mlekari Subotica, predstavlja potvrdu kvaliteta i zdrastvene bezbednosti proizvoda, a rezultat je investicija od 30 miliona evra Denjub fuds grupe u sve aspekte poslovanja od kada je 2003. godine postao većinski vlasnik.

Subotička mlekara, koja zapošljava oko 270 ljudi, dnevno prosečno preradjuje od 150.000 do 200.000 litara mleka, dok trenutna dnevna prerada iznosi oko 110.000 litara.KOMENTARI

 1. deecho kaže:

  Waoooo…….. Kako sada od jednom toliko mleka? Do juče je bila nestašica! Magija definitivno………………..

 2. djomla kaže:

  Da li ima ili nema mleka, i da li će ga biti ne znamo. Možda sve budu izvozili, a možda i ne. Ono što je tačno je da su dobili licencu, a da li će biti mleka za izvoz…

  Jedni analitičari, eksperti, profesori govore jedno a drugi nešto potpuno drugo kao između ostalog i u vezi bilo koje druge teme u državi. Pravo da vam kažem ja se tu nešto i ne snalazim.

  Da li će biti dosta mleka iduće godine?

 3. Gost kaže:

  Proizvodjaci mleka proslavljaju ovaj dan, eno ih prosipaju mleko od srece.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 15 = 25

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: