Izvoz prebacio uvoz

Prema rezultatima robne razmene sa inostranstvom, Severnobački region je u boljoj poziciji nego država. Tokom 2011. godine ostvaren je suficit u toj robnoj razmeni od 9,8 miliona dolara, dok je prethodne, 2010. godine zabeležen deficit od čak 28,3 miliona, prenosi dnevni list Danas.

.

Ukupna robna razmena sa inostranstvom iznosi 1.256,2 miliona dolara, što čini 3,94 odsto robne razmene cele republike, i u odnosu na 2010. godinu predstavlja povećanje za 26,91 odsto. Izvoz je imao vrednost od 633 miliona dolara, dok je uvoz bio 623,2 miliona dolara. Iz toga proizilazi da je pokrivenost uvoza izvozom dostigla vrednost od 101,6 odsto – prošle godine je ona bila 94,4 odsto – i bolja je od rezultata ostvarenih na nivou države, gde je izvoz čini 58,5 odsto uvoza.

Severnobački region je najviše izvozio u Nemačku, Rusku Federaciju, Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku i Italiju, a najveći deo izvoznih kvota otpada na zemlje EU – 56,06 odsto ukupno izvezenih proizvoda. I na uvoznoj listi najčešći partneri su bile pomenute zemlje – Nemačka, Mađarska, Kina, Italija i Ruska Federacija, gde takođe najveći deo, 72,35 odsto, otpada na zemlje EU.

 

Što se tiče industrijske proizvodnje privreda Severnobačkog regiona zabeležila je tokom prošle godine rast od 3,7 odsto, mada je u čak 15 od ukupno 24 proizvodnih oblasti zabeležen pad.

 

Međutim, i pored zabeleženog rasta tokom godine, decembar je pokazao obrnuti trend, te je fizički obim industrijske proizvodnje u tom mesecu bio manji u odnosu na prošli decembar za 7,4 odsto, dok je u prerađivačkoj privredi to smanjenje bilo 11,2 odsto.

 

Prema podacima iz Agencije za privredne registre, tokom 2011. godine u regionu je registrovano 439 firmi, a ugašeno 457, dok je broj malih preduzetničkih radnji smanjen čak za 400.

 

Izvor: DanasKOMENTARI

 1. tomaa kaže:

  gde ste sada kriticari?…..

 2. Marko kaže:

  Sjajna vest. Kontam da ce rasti izvoz kad prorade Svarovski, Kalcedonija, Kontitek…
  Ugaseno 457 firmi. Jako jako zalosno. Skoro neverovatno.

 3. cjoska kaže:

  razmislite malo

 4. cjoska kaže:

  ako je slika u skladu sa tekstom onda je reč o Siemensu-Loher. Ako je izvoz povećan zahvaljujući njima onda se varamo mi svi. Oni rade sa uvoznim materijalom a posle zna se opet ga izvoze, znači pitanje je šta je tu naš izvoz. Samo jeftina radna snaga.

 5. dasHHa kaže:

  Slobodan Nezavisan Distrikt Subotica. Svaki uvoz roba i usluga iz ostatka Vojvodine i Srbije bez oporezivanja i carina u Suboticu neka bude jedina povlastica koja ce se omoguciti. To naravno znaci da politicke partije sa sedistem izvan Subotice nemaju pravo na politicki zivot i rad u Subotici. Zakonodavna, izvrsna i sudska vlast bila bi u rukama Distrikta Subotica.

 6. Hale kaže:

  @dasHHa
  Bože me sačuvaj kako ti lupetaš čoveče.A šta posle,oćemo se dalje deliti na mesne zajednice?

 7. krass1 kaže:

  cjoska

  Tacno tako. Simens- Loher sav, ali bukvalno sav materijal donosi iz inostranstva. Ovde se samo ugradjuju namotaji i verovatno jos samo lakira pa se ponovo nosi napolje. Ne znam sta je tu izvoz. Kao sto kazes, samo jeftina radna snaga.

 8. Samo mišljenje kaže:

  Kakve veze ima analiza uvoza i izvozana lokalnom nivou, kada na nivou republike je deficit ogroman!!

OSTAVITE KOMENTAR