Izvoz-uvoz organskih proizvoda pod sertifikatom

Poljoprivredni proizvođač iz Ljutova, Josip Mamužić godinama se bavi organskom proizvodnjom, delatnošću koja će po njegovim rečima biti uređenja primenom novog zakona.

Slika

– Upoznat sam sa zakonom i zadovoljan sam. Godina iza nas je bila teška, ni ova neće biti bolja, ali ipak od države dobijamo subvencije i malu pomoć. Zakon reguliše uvoz i izvoz što je dobro, jer više neće moći da se izvoze proizvodi koji su kao organski, a nisu – objašnjava Mamužić.

Novi Zakon o organskoj proizvodnji je na snagu stupio 01.januara 2011.godine. On predviđa da se ne može izvoziti organski proizvod iz Srbije ukoliko nema sertifikat ovlašćene organizacije, a prilikom uvoza se obavlja resertifikacija proizvoda i izdaje potvrda. Novim zakonom se takođe, dobija pravni okvir za praćenje organske proizvodnje, utvrđivanje stvarnih mogućnosti i registraciju obima proizvodnje, što će potencijalno omogućiti i veću pomoć države. Organski proizvodi će, po novom zakonu, moći da se skladište i prevoze samo u posebnim prostorijama, odnosno vozilima, osim ako nisu upakovani i obeleženi. Takođe moći će da se prodaju zajedno sa proizvodima iz konvencionalne proizvodnje samo ako su upakovani.

– Većinu poslova će da preuzme Direkcija za referentne laboratorije, koja će imati ulogu nadzornog organa nad sertifikacionim kućama, proizvođačima i prodavcima. Ima niz pogodnosti i zadovoljni smo – rekao je direktor OCS Nenad Novaković.

Subvencije za organsku proizvodnju za 2008. godinu iznosile su 5.000.000 dinara, dok je za prošlu godinu bilo izdvojeno 10.000.000 dinara. U Srbiji je 2008. Ministarstvo poljoprivrede registrovalo 224 gazdinstva koja primenjuje metode organske proizvodnje na ukupno 596 hektara, dok je u periodu konverzije bilo više od 265 hektara.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 63 = 66

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: